21.7.19

Sernikowa fantazja malinowo-czekoladowa na spodzie z ryżu preparowanego


Rześkie poranki, słoneczne dni i burzowe po południa.
Stragany pełne młodych warzyw i sezonowych owoców.
W polu kołyszące się zboża i łąki pełne ziół.
Lipiec.


Znowu kuszę Was słodką propozycją ale cóż począć, kiedy wkoło tyle owoców do wykorzystania.
Mój dzisiejszy sernik powstał w ramach konkursu, w którym biorę udział. Motywem przewodnim są maliny oraz czekolada - ciemna i biała. I jeszcze jeden ciekawy dodatek - ryż preparowany (kto właśnie myślami powrócił do dzieciństwa i tzw. szyszek? ;)) Jestem ciekawa, jak Wam się podoba? :)


Na początku nie miałam zamiaru brać udział w konkursie. Jednak za namową męża w ostatniej chwili skomponowałam swój przepis. Myślę, że bardzo udany. Jestem z niego bardzo zadowolona bo nie tylko dobrze smakuje, ale i wygląda. Ozdoby z czekolady możecie wykonać samodzielnie lub je po prostu pominąć. Dla zainteresowanych ozdoby wykonałam z białej czekolady z dodatkiem czerwonego barwinka spożywczego. A część malin dla ozdoby potraktowałam złotym barwikiem w pyłku.


Ser z mascarpone President jest rzeczywiście bardzo aksamitny i sernik z jego dodatkiem wyszedł niesamowicie kremowy. Nie wymaga już dodawania tłuszczu. Malinowy mus orzeźwia i przełamuje słodycz sernika, a chrupiący spód stanowi kontrast dla kremowego wierzchu. 


Tortownica 26 cm

Składniki:

Spód: 
  • 50 g ryżu preparowanego
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g deserowej czekolady

Sernik malinowy:
  • 500 g twarogu sernikowego z mascarpone President
  • 250 g malin
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Mus malinowy:
  • 500 g malin
  • 2 łyżki cukru
  • 1 galaretka malinowa

Sernik czekoladowy:
  • 500 g twarogu sernikowego z mascarpone President
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 100 g białej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny

 Dekoracja:
  • 150 g białej czekolady
  • czerwony barwnik spożywczy


Spód: Dno tortownicy wyłożyć folią spożywczą. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i wymieszać dokładnie z ryżem. Masą wyłożyć dno tortownicy lekko ją dociskając. Włożyć do lodówki na około 30 minut aż spód stężeje. Następnie wyjąć i ściągnąć folię. Ponownie ułożyć w tej samej tortownicy wyłożonej tym razem papierem do pieczenia. Na czas przygotowania pozostałych mas przechowywać spód w lodówce.

Mus malinowy: Tortownicę o średnicy 24 cm (mniejsza od wyjściowej) wyłożyć folią spożywczą. Maliny wsypać do garnka i dodać cukier. Gotować na małym ogniu aż się rozpadną a następnie przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Maliny ponownie zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić w nich galaretkę. Wystudzić i przelać do tortownicy. Włożyć do lodówki do stężenia.

Sernik malinowy: Maliny wsypać do garnka i na małym ogniu gotować, aż się rozpadną. Następnie przetrzeć przez sito aby pozbyć się pestek. Wystudzić. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawić do napęcznienia. W misce wymieszać ser z cukrem pudrem. Następnie dodać maliny i wymieszać. Żelatynę podgrzać w celu jej rozpuszczenia i dodać do masy. Dokładnie wymieszać i przelać na ryżowy spód. Włożyć do lodówki.

Gdy sernik malinowy stężeje, wówczas na wierzch kładziemy mus malinowy (który stężał w lodówce i z którego wcześniej ściągamy folię) zachowując odstęp przy rancie. Ponownie wkładamy do lodówki.

Sernik czekoladowy: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić do napęcznienia. Ser wymieszać w cukrem pudrem i śmietaną kremówką. Dodać roztopioną czekoladę. Żelatynę podgrzać w celu jej rozpuszczenia i dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na mus malinowy i cały sernik schłodzić w lodówce (najlepiej na całą noc).

Dekoracja: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać barwnik i wymieszać. Wykonać dowolne dekoracje (ja swoje tworzyłam na folii do segregatora). Schłodzić i ozdobić sernik przed podaniem.




Przepis bierze udział w konkursie:


2 komentarze:

  1. O jejku, przepiękna ta fantazja! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. trzymam kciuki. Czekam na informację o wygranej. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen