6.5.19

Schab zapiekany z pieczarkami w sosie curry


Znalezione w internecie : "Najlepsi przyjaciele młodej matki - dobra kawa i korektor pod oczy" :D 


Schab w nieco innym wydaniu. Smaczne i proste danie a przy tym niezbyt pracochłonne. Jeśli ktoś lubi, może zwiększyć ilość przyprawy curry - ja dałam tylko tyle aby był wyczuwalny jej smak i a nie przytłoczył całego dania. Możecie do takiego mięsa podać ziemniaki, ryż czy kaszę  - wybór należy do Was.

Inspiracja: Pinterest


Składniki na 4 porcje:

  • 4 plastry schabu
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry 
  • 100 g żółtego sera
  • sól, pieprz, słodka papryka

Mięso przyprawić z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Pieczarki obrać i pokroić w większe kawałki. Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor. Następnie wrzucić pieczarki i smażyć przez  kilka minut na dużym ogniu aby pieczarki ładnie się zarumieniły i nie puściły zbyt dużo wody. Całość oprószyć solą. Zmniejszyć ogień i wlać na patelnię śmietanę kremówkę oraz dodać słodką paprykę oraz curry. Wymieszać i gotować na małym ogniu przez 3-4 minuty. Gotową masę przelać na schab i równomiernie rozłożyć. Na wierzch zetrzeć na małych oczkach żółty ser. Schab wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 30 minut aż wierzch się zezłoci.



4 komentarze:

  1. Madziu, ten korektor i kawa to nie tylko rzeczy przydatne dla młodej matki :-)
    A z przepisu na schab na pewno skorzystam, bo ostatnio mam jazdę na niego:-) Ja na wczorajszy obiad dusiłam schab z porem i marchewką i wszyscy się tak oblizywali nawet wnusi smakowało. Buziaki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko - pewnie, że nie tylko;) Ale akurat bardzo odnosi się to do mojej sytuacji, stąd takie moje pierwsze skojarzenie :)Twój schab na pewno był pyszny! Dziecko zawsze prawdę powie :D Buziaki :*

      Usuń
  2. Fajny ten schab, niewiele wysiłku, a efekt bardzo smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam, apetycznie wygląda, smakuje zapewnie o gębowe niebo więcej. Pozdrawiam czekając na kolejne..... ścągi obiadowe do wykorzystania, Andula

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen