3.5.19

Sernik z mlekiem w proszku



Witam Was w majowy poranek. Nieco senny, ale słoneczny. Z wielkim bukietem fioletowego bzu, filiżanką herbaty oraz kawałkiem pysznego sernika. Ów bukiet zrobił ponoć niezłą furorę wśród naszych znajomych, gdyż mój cudowny M zrywając, a następnie niosąc do domu dla mnie bzowe gałązki, stał się obiektem obserwacji naszego osiedla. I tym samym zasłynął jako niesłychanie romantyczny gość :D


Przejdźmy jednak do sernika. Kto lubi mleko w proszku (a zapewne znajdzie się baaardzo wielu), ten nie powinien być zawiedziony tym wypiekiem. Bowiem w smaku jest wyraźnie wyczuwalna mleczna nuta. Całość wieńczy polewa z mlecznej czekolady. Ciasto ładnie się kroi i trzyma fason. Jak Wam się podoba taki sernik? Macie ochotę na kawałek? ;)


Do polania sernika możecie wykorzystać dowolną czekoladę lub polewę. Ja wykorzystałam niezjedzone figurki czekoladowe z zeszłych świąt :P


Blaszka 25x30 cm

Składniki:

Spód:
  • 300 g herbatników kakaowych
  • 100 g masła roztopionego
  • 1 łyżeczka kakao
Masa serowa:
  • 1 kg sera twarogowego
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżka mąki
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 150 ml śmietany kremówki
 Dodatkowo:
  • 100 g mlecznej czekolady
 

Spód: Herbatniki bardzo drobno pokruszyć (najlepiej za pomocą blendera), dodać kakao i wymieszać dokładnie z masłem. Blachę delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę ciasteczkową i równomiernie ją rozprowadzić dociskając dłońmi. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 13 minut. Wystudzić.

Masa serowa: Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą i jasną masę. Następnie dodać partiami ser i wymieszać. Budynie wymieszać z mąką i mlekiem w proszku. Suche składniki partiami wsypywać do masy serowej na przemian ze śmietaną kremówką. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej. Całość przelać na podpieczony wcześniej spód i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec przez około 1,5 godziny. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzony sernik polać polewą czekoladą.




7 komentarzy:

  1. Twój sernik wygląda obłędnie ! Takie klasyczne są najlepsze ��
    Zapraszam też w wolnej chwili do mnie ��

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za zaproszenie na poranny serniczek w obecności herbaty. Serniki uwielbiam pasjami, jednak rezygnuję z mleka w proszku. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana jak pysznie wygląda :-) chyba jeszcze nie robiłam takiego ciasta więc zapisuje sobie przepis :-) miłego dnia :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z mlekiem w proszku musi być obłędnie smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaką strukturę ma to cudo? Jest bardziej zwarty i cięższy czy puszysty i lekki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest zwarty (dobrze się go kroi) ale jednocześnie delikatny i puszysty :)

      Usuń
  6. Właśnie się piecze 🥰

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen