28.6.13

Kruche ciasto z czereśniami i budyniem


Pamiętam.
Ogromne drzewo w moim sadzie.
Pełne pięknych, soczystych czereśni.
I podarte portki ilekroć zapragnęło się nazrywać kilka sztuk na własną rękę.
I tatę machającego ze szczytu tego drzewa i zrzucającego od czasu do czasu małe gałązki z czerwonymi rubinami.
W ten sposób zawsze witałam wakacje:)
Wiadrami (!) pełnymi czereśni, które przetwarzało się na wszystko "co się da i ile się da".
Bolącym brzuchem od zjedzenia ich nieprzyzwoitych ilości ;)
Oraz nigdy nie wychodzącymi z mody kolczykami z czereśni ;)
Po dzisiejszym dużym drzewie pozostał tylko ścięty konar, a mniejsze drzewko podrosło już na tyle, że i ono z roku na rok raczy nas coraz większą ilością owoców.
Nie zmieniło się jednak jedno - otwarcie sezonu czereśniowego nadal równa się z początkiem wakacji :) 


I w końcu coś na inaugurację sezonu czereśniowego:) Osobom, które śledzą mnie także na facebooku (klik) zadałam wczoraj pytanie co ja mam zrobić z całym wiadrem czereśni :) Wybór padł m.in. ciasto, domowy kompot czy winko :) I tym samym pierwszym czereśniowym wpisem jest dzisiejsze ciasto z czereśniami :) Waniliowy budyń, słodkie czereśnie i kruche ciasto idealnie się ze sobą komponują :) Polecam do po południowej kawki :)


Porcja na małą blachę

Składniki:

Ciasto kruche:
  • 40 dag mąki
  • 25 dag cukru
  • 20 dag masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
Dodatkowo:
  • około 80 dag wydrylowanych czereśni
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 torebka budyniu waniliowego
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić w proporcjach 2/3 i 1/3. Większą częścią ciasta wyłożyć spód blaszki. Poukładać czereśnie i lekko je docisnąć. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń i jeszcze gorący wylać na czereśnie. Równomiernie rozprowadzić. Na wierzch poukładać na wzór kruszonki pozostałą część ciasta. Piec w temperaturze 180 - 200 stopni przez około godzinę. Odstawić do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na kilkanaście godzin, wówczas ciasto najlepiej da się pokroić). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Przepis dodaję do akcji:


36 komentarzy:

  1. chętnei zjadłabym coś takeigo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto z czereśniami ... mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię czereśniowe wypieki, ciasto musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a nie jadłam z czereśniami ciasta....ciekawe;p a wygląda jak z obrazka ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda pysznie i faktycznie bardzo krucho :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciacho marzenie!:-)
    Miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto jak malowane :) Uroczo wyglądają te kuleczki-czereśnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O bajko ty moja! Ciacho wygląda oszałamiająco!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale rozpusta :D marzy mi sie kawałek Twojego ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo apetyczne! w sam raz na popołudnie do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne! Miła odmiana od wszędobylskich truskawek :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto przepyszne:) A kolczyki to był hit;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bardzo apetycznie! Pięknie Ci te ciasta wychodzą!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. mniam!u mnie też dziś czereśnie:D

    OdpowiedzUsuń
  15. kruche, owoce i budyń - to składniki na ciasto idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak dla mnie BOMBA!!! Kruche ciasteczko, delikatny budyń i czereśnie... połączenie IDEALNE!!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Mniaaaam z czereśniami to musiało być cudowne połączenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Super myślę,że wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam czereśnie pod każdą postacią - wypróbuję ;)
    Miłego dzionka ;*

    OdpowiedzUsuń
  20. czereśnie ... doskonale Cię rozumiem co do ilości ich konsumpcji, ciężko poprzestać na małej porcyjce :) a propozycja ciasta z ich udziałem, rewelacja !

    OdpowiedzUsuń
  21. chodzi za mną ciacho z czereśniami.. :D

    OdpowiedzUsuń
  22. wiesz, że nigdy nie jadłam ciasta z czereśniami? iii bardzo, bardzo tego żałuję! :) Twoje wygląda idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Chciałabym mieć taki kłopot z czereśniami jak Ty:)Ciasto wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  24. czereśnie uwielbiam i ja :) a ciasto wygląda cudownie ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. ciasto rewelacyjne,ja też mam drzewo z czereśniami ale wszystkie czereśnie szpaki zjadły,,,

    OdpowiedzUsuń
  26. jejku jak to ciasto pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  27. Przepysznie wygląda!!! Zdjęcia cudne!

    OdpowiedzUsuń
  28. Robiłam super takie super że drugie takie muszę upiec siostrze bo żyć mi nie daje.
    .

    OdpowiedzUsuń
  29. Witam.Nie mieszkam w Pl i nie pamietam jaka to jest mala blacha,prosze podac dokladny wymiar.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymiary małej blaszki to 25x30 cm. Pozdrawiam :)

      Usuń
  30. Pyszne ciasto, robiłam i zrobię jeszcze nie raz.

    OdpowiedzUsuń
  31. Boskie! uwielbiam czereśnie, na jednym kawałku takich wspaniałości by się nie skończyło... :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen