Bez cytatu.
Bez przemyśleń.
Dziś sam przepis.
Świąteczny klasyk. Połączenie sernika i makowca dla tych, którzy nie potrafią się zdecydować, które ciasto lubią bardziej ;) Mam dla Was dwie małe uwagi odnośnie tego ciasta. Mój seromakowiec wyszedł nieco niski - jeśli chcecie, aby Wasz był wyższy, upieczcie go w nieco mniejszej formie - jednak pamiętajcie wówczas, że pieczenie może się wydłużyć o kilka minut. Druga uwaga tyczy się maku. Ja poszłam na skróty i użyłam gotowej masy makowej, ale jeśli macie ochotę sami przygotować masę makową, to nic nie stoi na przeszkodzie :)
Blacha 40 x 27 cm
Składniki:
Ciasto:
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 300 g mąki
- 1 łyżka śmietany
Masa makowa:
- 1 puszka masy makowej (850g)
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 50 g rodzynek (lub żurawiny)
- 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
- kilka kropel olejku migdałowego
Masa serowa:
- 100 g masła
- 150 g cukru pudru
- 4 jajka
- 1 kg sera twarogowego
- 1 budyń śmietankowy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść ze sobą na elastyczne ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć w niej ciasto. Na czas przygotowania pozostałych mas włożyć je do lodówki.
Masa makowa: Gotową masę makową przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki i wymieszać ze sobą do połączenia składników.
Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać po jednym żółtku.Następnie partiami dodawać ser. Wsypać budyń i otartą skórkę z pomarańczy i dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Gotową pianę delikatnie połączyć z masą serową.
Na ciasto wyłożyć masę makową i wyrównać. Na mak rozłożyć masę serową i delikatnie ją rozprowadzić. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 60 minut. Przed podaniem najlepiej wystudzić przez całą noc.
pyszne ciasto, ja jednak wolę bez skórek cytryny czy pomarańczy. Pozdrawiam, Andula
OdpowiedzUsuń