1.12.13

Ciasto jogurtowo - kokosowe (jak sernik)



Cisza.
Nie przypuszczałam, że kiedyś aż tak bardzo polubię ten stan :P

Oj, jak ten czas leci...Wybaczcie, że nie jestem w stanie do Was wszystkich regularnie zaglądać, nie mniej jakimś skrawkiem umysłu jestem ciągle w blogosferze;)

Ciasto piekłam już jakiś czas jednak musiało grzecznie poczekać na swoją kolej, ze względu na ograniczenia czasowe autorki :P Mam jeszcze w zanadrzu kilka zaległych propozycji. Jednak z racji, że dzisiaj rozpoczął się grudzień - okres oficjalnych wypieków świątecznych, na blogu na pewno pojawią się przepisy na ciasteczka :)

Wracając jednak do ciasta - M nawet porządnie nie zjadł pierwszego kęsa i stwierdził, że jest zajebiste :) Ja się przyłączam do jego opinii. Jogurtowo - kokosowa masa jest niezwykle delikatna i rozpływa się w ustach. Niczym najdelikatniejszy sernik. Całość otulona kruchym ciastem i chmurką cukru pudru. Gorąco polecam :)

Korzystałam z przepisu znalezionego na WŻ (klik)

Ciasto na małą blaszkę

Składniki:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 6 żółtek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jogurtowo-kokosowa:
  • 700 g jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 15 dag wiórków kokosowych
  • 6 białek
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • dowolny dżem:*
*najlepiej wybrać dżem o kwaśnym smaku. Ja dodałam wiśniowy. Jednak moim zdaniem ciasto jest wystarczająco słodkie i dżem można spokojnie pominąć.

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i dzielimy je na 2 części. Jedną połową ciasta wylepiamy dno blaszki a drugą część owijamy folią i wkładamy do zamrażarki.
Jogurt naturalny mieszamy z cukrem. Dodajemy wiórki kokosowe, budyń oraz proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą jogurtową.
Spód ciasta smarujemy dżemem a następnie wylewamy masę jogurtowo - kokosową. Wyjmujemy pozostałe ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce wprost na masę (lub skubiemy kawałki ciasta i je układamy obok siebie). Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 50-55 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Ciasto pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.




26 komentarzy:

  1. Musi wspaniale smakować, robiłam podobny i był wyśmienity :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo smacznie, lubię takie ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. kokos uwielbiam :) faktycznie wygląda jak serniczek :) pyszności !

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie wygląda jak sernik, uroczo
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  5. Ono już wygląda cudownie, więc smakuje na pewno tak, że by mi się to spodobało :))
    A cisza jest boska, też mam jej niedobór ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. chętnie bym zjadła kawałek tego pysznego ciasta w Twoim towarzystwie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapewnienie, że smakuje jak sernik i dodatek wiórków kokosowych wystarczy żebym pokochała to ciasto :D
    Już się nie mogę doczekać ciasteczek! :]

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda cudownie, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie da się zignorować takiego pięknego ciasta :). Dobrze, że niedługo Święta ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Taki oszukany sernik jest pyszny, delikatny i leciutki... Twój wygląda ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda jak sernikowa śnieżynka!

    OdpowiedzUsuń
  12. tak kusisz tym opisem, że chętnie bym spróbowała:)
    a ja też mam ciagle za mało czasu, już grudzień i nie wiem kiedy minął listopad:P
    ps. gotowanie za głosowanie znów trwa:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda cudownie, chętnie się skuszę :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda zachwycająco i zapewne smakuje wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. oj domyślam się, że smakuje nieziemsko :) wygląda obłędnie! a pewnie pachnie wspaniale. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. jak bym zjadła takiego ciasta!!! ślinka mi cieknie potokiem :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasto prezentuje się super - na pewno było bardzo smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam, mam dwa pytania odnośnie ciasta: jakiej blaszki Pani użyła oraz czy jogurt można zastąpić jogurtem greckim? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) użyłam małej blaszki (polecam taką z wyjmowanym dnem) o wymiarach 28x24cm. Nie robiłam dotąd tego ciasta z jogurtem greckim, ale sądzę, że nadaje sie on jak najbardziej:) Nadzienie wyjdzie bardziej zwarte w swojej strukturze:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  19. Witam, mam pytanie czy robiłaś może to ciasto ale z ciemnym, czekoladowym spodem???Myślę, że prezentowałoby się super, czekolada świetni by łączyła się z tą masą kokosową, co o tym myślisz???Tylko jaki spód wybrać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :) Nie robiłam tego ciasta w wersji ciemnej, ale nie widzę żadnych przeszkód, żeby do jasnego ciasta dodać ze 2-3 łyżki ciemnego kakao :) Myślę, że w czekoladowej wersji smakowałoby równie dobrze :)

      Usuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen