Cisza.
Nie przypuszczałam, że kiedyś aż tak bardzo polubię ten stan :P
Oj, jak ten czas leci...Wybaczcie, że nie jestem w stanie do Was wszystkich regularnie zaglądać, nie mniej jakimś skrawkiem umysłu jestem ciągle w blogosferze;)
Ciasto piekłam już jakiś czas jednak musiało grzecznie poczekać na swoją kolej, ze względu na ograniczenia czasowe autorki :P Mam jeszcze w zanadrzu kilka zaległych propozycji. Jednak z racji, że dzisiaj rozpoczął się grudzień - okres oficjalnych wypieków świątecznych, na blogu na pewno pojawią się przepisy na ciasteczka :)
Wracając jednak do ciasta - M nawet porządnie nie zjadł pierwszego kęsa i stwierdził, że jest zajebiste :) Ja się przyłączam do jego opinii. Jogurtowo - kokosowa masa jest niezwykle delikatna i rozpływa się w ustach. Niczym najdelikatniejszy sernik. Całość otulona kruchym ciastem i chmurką cukru pudru. Gorąco polecam :)
Korzystałam z przepisu znalezionego na WŻ (klik)
Ciasto na małą blaszkę
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 6 żółtek
- 1 cukier waniliowy
- 1/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 700 g jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki cukru
- 15 dag wiórków kokosowych
- 6 białek
- 1 budyń śmietankowy
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- dowolny dżem:*
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i dzielimy je na 2 części. Jedną połową ciasta wylepiamy dno blaszki a drugą część owijamy folią i wkładamy do zamrażarki.
Jogurt naturalny mieszamy z cukrem. Dodajemy wiórki kokosowe, budyń oraz proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą jogurtową.
Spód ciasta smarujemy dżemem a następnie wylewamy masę jogurtowo - kokosową. Wyjmujemy pozostałe ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce wprost na masę (lub skubiemy kawałki ciasta i je układamy obok siebie). Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 50-55 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Ciasto pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Pyszne ciasto ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMusi wspaniale smakować, robiłam podobny i był wyśmienity :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie, lubię takie ciasta:)
OdpowiedzUsuńkokos uwielbiam :) faktycznie wygląda jak serniczek :) pyszności !
OdpowiedzUsuńFaktycznie wygląda jak sernik, uroczo
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie
Ono już wygląda cudownie, więc smakuje na pewno tak, że by mi się to spodobało :))
OdpowiedzUsuńA cisza jest boska, też mam jej niedobór ;)
chętnie bym zjadła kawałek tego pysznego ciasta w Twoim towarzystwie! :)
OdpowiedzUsuńZapewnienie, że smakuje jak sernik i dodatek wiórków kokosowych wystarczy żebym pokochała to ciasto :D
OdpowiedzUsuńJuż się nie mogę doczekać ciasteczek! :]
Pyszne,same ulubione składniki:)
OdpowiedzUsuńWow, super to ciasto.
OdpowiedzUsuńto ciasto dla mnie!
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńNie da się zignorować takiego pięknego ciasta :). Dobrze, że niedługo Święta ;)
OdpowiedzUsuńTaki oszukany sernik jest pyszny, delikatny i leciutki... Twój wygląda ślicznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda jak sernikowa śnieżynka!
OdpowiedzUsuńtak kusisz tym opisem, że chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńa ja też mam ciagle za mało czasu, już grudzień i nie wiem kiedy minął listopad:P
ps. gotowanie za głosowanie znów trwa:)
Wygląda cudownie, chętnie się skuszę :-)
OdpowiedzUsuńWygląda zachwycająco i zapewne smakuje wybornie :)
OdpowiedzUsuńJakie puszyste i smakowite :)
OdpowiedzUsuńoj domyślam się, że smakuje nieziemsko :) wygląda obłędnie! a pewnie pachnie wspaniale. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńjak bym zjadła takiego ciasta!!! ślinka mi cieknie potokiem :)
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się super - na pewno było bardzo smaczne ;)
OdpowiedzUsuńWitam, mam dwa pytania odnośnie ciasta: jakiej blaszki Pani użyła oraz czy jogurt można zastąpić jogurtem greckim? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam :) użyłam małej blaszki (polecam taką z wyjmowanym dnem) o wymiarach 28x24cm. Nie robiłam dotąd tego ciasta z jogurtem greckim, ale sądzę, że nadaje sie on jak najbardziej:) Nadzienie wyjdzie bardziej zwarte w swojej strukturze:) Pozdrawiam :)
UsuńWitam, mam pytanie czy robiłaś może to ciasto ale z ciemnym, czekoladowym spodem???Myślę, że prezentowałoby się super, czekolada świetni by łączyła się z tą masą kokosową, co o tym myślisz???Tylko jaki spód wybrać?
OdpowiedzUsuńWitaj :) Nie robiłam tego ciasta w wersji ciemnej, ale nie widzę żadnych przeszkód, żeby do jasnego ciasta dodać ze 2-3 łyżki ciemnego kakao :) Myślę, że w czekoladowej wersji smakowałoby równie dobrze :)
Usuń