Dziś w planach ubieranie choinki.
Jutro pieczenie pierniczków.
Czy Wy też czujecie już nadchodzące święta?:)
Cóż to za święta bez piernika? Wprawdzie u mnie od kilku lat na stole króluje piernik staropolski, jednak czasami warto spróbować czegoś innego. I z takiej mojej inwencji twórczej powstało to oto ciasto. Piernikowe blaty przełożone kremem na bazie kaszy manny oraz pyszną masą porzeczkową, która doskonale przełamuje słodycz ciasta swoją nutą kwasowości. Goście byli zachwyceni :)
Zamiast kremu grysikowego możecie użyć kremu budyniowego a w porzeczkach pominąć dżem. Jednak dzięki dżemowi, masa nie jest do końca twarda a przyjemnie "żelowa". Najlepiej przed podaniem schłodzić ciasto kilka godzin w lodówce, wówczas bez problemu się kroi i nic nie wypływa po bokach. Do oblania ciasta możecie wykonać swoją ulubioną polewę lub rozpuścić gorzką czekoladę. Ja z braku czasu posłużyłam się gotowcem :P
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki miodu
- 150 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżka kakao
Masa porzeczkowa:
- 500 ml kompotu z czarnej porzeczki wraz z owocami
- 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- 2 galaretki wiśniowe (lub o smaku owoców leśnych)
Krem z kaszy manny:
- 2,5 szklanki mleka
- 5-6 łyżek cukru
- 5 łyżek kaszy manny
- 250 g masła
Dodatkowo:
- polewa czekoladowa
- kolorowa posypka, wiórki kokosowe, mielone orzechy itp.
Ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, sodą i przyprawą do piernika. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać żółtka, miód, oraz śmietanę. Partiami dosypywać mąkę z dodatkami i dokładnie wymieszać aż powstanie gęste ciasto. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać je do ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut. Wystudzić. Ciasto przekroić na dwa blaty. Jeśli wyrośnie nam ciasto z tzw. "górką", wówczas najpierw wyrównać wierzch, a następnie przekroić na pół.
Masa porzeczkowa: Kompot wlać do garnka i dodać dżem. Wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia i wsypać galaretki. Dokładnie je rozpuścić i odstawić do stężenia.
Krem z kaszy manny: 1,5 szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku wymieszać cukier oraz kasze. Wlać je na gotujące się mleko i chwilę gotować, aż kasza zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć do miękkości a następnie dodawać po łyżce zimnej kaszy. Mieszać aż do uzyskania jednolitego kremu.
Na jednej połowie ciasta rozsmarować połowę kremu. Na niego wyłożyć tężejącą masę porzeczkową i odstawić aż całkowicie się zetnie. Wówczas rozsmarować na niej drugą połowę kremu i przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch ciasta oblać polewą czekoladową i dowolnie udekorować. przechowywać w lodówce.
ciekawy pomysł na .... masę. Piernik wygląda bardzo apetycznie, zwlaszcza , że całość dopełniają piękne zdjęcia. Pozdrawiam, Andula
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie wypróbujemy na swieta
UsuńMniam, mniam :-) Wygląda cudownie:-)
OdpowiedzUsuńPysznie, ładnie i aromatycznie. Wspaniała propozycja na świąteczny deser :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda i pewnie tak smakuje😊ale dla pewności: kompot wlewamy razem z owocami?
OdpowiedzUsuńWitam :)Tak - w masie znajdują się zarówno kompot, jak i owoce z kompotu :)Pozdrawiam :)
UsuńUpiekłam ,jest rewelacyjny,pięknie wygląda i jest pyszny.
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę! Mam nadzieję, że upieczesz go jeszcze nie jeden raz :)
UsuńCo zamiast kompotu? Nigdzie nie mogę uświadczyc czarnych porzeczek mrożonych a zapasy letnie wykorzystane :( czy może być porzeczkowy ale taki porządny 100%?
OdpowiedzUsuńZamiast kompotu z porzeczek można użyć kompotu z wiśni. Ewentualnie sam sok z porzeczki też powinien się nadać:)
UsuńCzy mogę szybciej upiec blat piernika i dzień przed świetami przełożyć go masa?
OdpowiedzUsuńMam i ja :) ale przyznam że do najszybszych nie należy:) wesołych świąt!:)
OdpowiedzUsuń