czwartek, 20 września 2012

Syrop dyniowy (Pumpkin Spice Syrup) & Pumpkin Spice Coffee


Poranny bieg. Próba uwolnienia się od natłoku myśli.
Czasami nic nie jest takie, jakie być powinno. Jakie chcielibyśmy, by było.
Błądzimy na ścieżkach życia szukając odpowiedniej dla nas drogi.
"Codziennie upadam... Codziennie się waham... Codziennie podpieram... Ale dźwigam cały mój świat i dźwigać będę". (Autor nieznany).
Właśnie tak. Nie można się przecież poddać...
Za nic w świecie...:)

Syrop dyniowy. Albo Pumpkin Spice Syrup - jak kto woli. Nie wiem, ilu z Was już spotkało się z tego typu specyfikiem, bo ja - przyznam szczerze - pierwszy raz w życiu. I zaintrygował mnie do tego stopnia, że pokusiłam się i go zrobiłam. W końcu kuchnia to także miejsca odkrywania nowych smaków i aromatów. Jaki jest? Otóż, co mi bardzo odpowiada, nie jest przeraźliwie słodki. Słodycz jest idealnie zbalansowana z innymi dodatkami. Należy tylko pamiętać, by wstrząsnąć porządnie butelką przed ponownym użyciem.  Syrop można wykorzystać np. do kawy lub jako polewę do deserów. W jogurcie naturalnym także się dobrze sprawdził - próbowałam. Bardzo interesujący dodatek zwłaszcza na jesienną porę roku :)

Przepis pochodzi z tej (klik) strony.

Pumpkin Spice Sirup

Składniki na jedną butelkę:
  • 375 ml wody
  • 345 g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu*
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatałowej
  • 3 łyżki puree z dyni
Wlej wodę do garnka i dodaj cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści. Wtedy dodaj pozostałe składniki. Gotuj dalej przez około 5 minut często mieszając, ale nie doprowadzając do wrzenia. Zdejmij z ognia i odstaw na 10-15 minut do wystygnięcia do temperatury pokojowej. Syrop przecedź przez gęste sitko i wlej do butelki. Przechowuj w lodówce. Przed użyciem należy porządnie wstrząsnąć.

Ważne: po 5 minutach gotowania syrop nadal był wodnisty przez co wydłużyłam czas do 10 minut - i wyszedł mi odrobinę za gęsty. Myślę, że optymalny czas waha się pomiędzy 7-8 minutami.

*Oryginalny przepis podaje użycie 4 kawałków kory cynamonowej - z powodu ich braku dodałam 2 łyżeczki mielonego.


Poniżej przepis na kawę z użyciem syropu (przepis na kawę również z tej samej strony).

Pumpkin Spice Coffee

  • filiżanka zaparzonej kawy
  • dowolna ilość mleka
  • 1 i 1/2 łyżki syropu dyniowego
  • bita śmietana
  • szczypta cynamonu
Zaparzyć kawę, wlać mleko. Dodać syrop (ilość można dostosować indywidualnie). Na wierzch nałożyć bitą śmietanę i posypać cynamonem. Można polać dodatkowo odrobiną syropu.


Przepis dodaję do akcji:



18 komentarzy:

  1. pierwszy raz słyszę! :) ciekawy przepis, bardzo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, ja też pierwszy raz się z takim czymś spotkałam:)Ale jestem bardzo zadowolona z końcowego efektu:)

      Usuń
  2. na taką kawę dyniową czuję się zaproszona ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. olu, serdecznie zapraszam na tą kawkę:) Jakieś ciacho do niej też się na pewno znajdzie;)

      Usuń
  3. Syrop dyniowy? Muszę zrobić to cudo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Whiness, daj znać jak zrobisz ten syrop, jestem ciekawa czy Ci przypadnie do gustu:)

      Usuń
  4. ja robiłam dzisiaj kilka dań z dyni :) http://ania-gotuje.blog.pl/2012/09/20/pelnoziarniste-nalesniki-z-musem-z-dyni/?preview=true&preview_id=199&preview_nonce=1b62ab7819 zapraszam :) a może i syrop zrobię

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwszy raz widzę taki wytwór, tak więc ciekawie ;).

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak syrop rewelacyjny, używam gotowego, ale w Twoim wydaniu wygląda pysznie i świeżo ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też się z czymś takim nie spotkałam. Przepis wygląda intrygująco :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystko cacy, ale jak zrobić pure z dyni? Nie widzę nigdzie przepisu na tej stronie. Robiłam pure z innej strony, ale straaaasznie czasochłonne, męczące i w ogóle nie warte tej całej zabawy. Może jest łatwiejszy i szybszy sposób?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja swoje puree robie po najprostszej linii oporu;)Dynię obieram, wyjmuję gniazdo nasienne a miąsz kroję w kostkę. Wszystko wrzucam do garnka i rozgotowuję na papkę. I gotowe:)Można jeszcze wszystko potraktować blenderem, by konsystencja była bardziej gladka, ale z racji, że mój ostatnio zastrajkował, potraktowałam dynię tłuczkiem do ziemniaków;)

      Usuń
    2. Baardzo dziękuję! Zaraz się za to w takim razie zabieram:) Koniec z zapiekaniem przez godzinę, czekaniem aż dynia ostygnie, odcinaniem skórek, wyciskaniem przez ściereczki i blendowaniem!

      Usuń
    3. Ja także nie lubię sobie stwarzać dodatkowej pracy;)Życzę udanych wojaży w kuchni :)

      Usuń
  9. jak długo taki syrop może stać, zanim się zepsuje?:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie wytrzyma 3 miesiące, ale w chłodnym miejscu:)

      Usuń
  10. A samo purre idzie jakoś zaprawić na "gorsze czasy"?

    OdpowiedzUsuń
  11. No pewnie, co roku tak robię:) Gotowe puree przekładam do słoików i po prostu pasteryzuję:)Podobnie jak mus jabłkowy:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...