24.9.12

Kremowa zupa serowo - cukiniowa z grzankami


Ważne decyzje. Przełom. Zmiany. Oby na lepsze:) Z kubkiem kawy i czekoladą rozmyślam nad jutrzejszym dniem...:)

Dzisiaj krotko: jest zupa (żeby nie było, że jestem monotematyczna i serwuję tylko słodkości :P ). Gęsta, kremowa, z chrupiącymi grzankami - czyli taka, jaką lubię najbardziej.

Na 4 porcje:
  • 50 dag cukinii
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 szklanki bulionu
  • 100 g serka topionego
  • koperek
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do zup
  • pieczywo
Cukinię obrać, wydrążyć nasionka i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać. W garnku, w którym będzie się gotowała zupa smażymy na złoty kolor cebulę i czosnek. Dodajemy cukinię i chwilę smażymy po czym zalewamy wszystko bulionem. Całość gotujemy aż cukinia będzie miękka. Wówczas za pomocą blendera miksujemy całość. Dodajemy serek topiony i gotujemy aż się rozpuści. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i przyprawą. Posypujemy koperkiem. Pieczywo kroimy w kostkę i prażymy na patelni. Zupę podajemy z grzankami.


7 komentarzy:

  1. zupy kremowe są świetne! Zjadłabym od Ciebie miseczkę tej zupki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, zjadłabym! Świetna jesienna zupa. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wiesz, ze uwielbiam takie zupy? ładnie się uśmiecham i proszę o porcję tego rozgrzewającego kremu! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ proszę się częstować:D

    OdpowiedzUsuń
  5. aj, zjadłabym taką zupkę! świetne połączenie smaków, idealne na jesień:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen