25.9.12

Lekkie ciasto cytrynowe


Podążam. Przed siebie. Do celu.
Witam Was z samego rana. Z kubkiem rozgrzewającej herbaty rozpoczynam dziś swój dzień wcześniej niż zwykle, rzucając się w wir obowiązków. A Wam zostawiam ciacho na dzień dobry i życzę miłego dnia :)

Ciacho jest niesamowicie lekkie w swojej strukturze i aromatycznie cytrynowe. Biszkopt z aromatem cytrusów, do tego lekka pianka cytrynowa - połączenie bardzo proste a jednocześnie wyrafinowane :) 


Porcja na dużą blachę

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek ciepłej wody
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z małej cytryny
Poncz:
  • sok z połowy cytryny
  • kilka łyżek wody
  • płaska łyżeczka cukru
Pianka cytrynowa:
  • 2 śnieżki
  • 400 ml zimnego mleka
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 łyżeczki żelatyny
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać 6 łyżek ciepłej wody i ubić na sztywno. Następnie partiami wsypać cukier z cukrem waniliowym. Ubijać aż masa nabierze blasku. Wówczas dodawać po jednym żółtku. Teraz wsypywać stopniowo obie mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać skórkę z cytryny i zamieszać. Ciasto przelać na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni. Gdy ciasto lekko przestygnie zdjąć papier.
Gdy ciasto całkowicie wystygnie przeciąć je na pół.
Sok z cytryny, cukier i wodę wymieszać ze sobą. Naponczować oba biszkoptowe blaty.
Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu (ja do suchej galaretki dodaję jeszcze po łyżeczce żelatyny i potem wszystko razem wsypuje do wody). Śnieżki również przyrządzić według przepisu na opakowaniu.Gdy galaretka zacznie tężeć wlewać ją powoli do ubitej śmietany. Gotową masę wylać na ciasto i przykryć drugim blatem (najlepiej wstawić ciasto do lodówki na jakiś czas aż masa stężeje i dopiero wówczas nałożyć drugi blat ciasta, wtedy masa nie wyleje się na boki). Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.


21 komentarzy:

  1. Ależ musi być cudne w smaku. Cytrynowe to jedne z moich ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda baaaaardzo apetycznie! Poproszę kawałęk, a najlepiej dwa:))

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam ciasta cytrynowe, ale do tej pory jadłam tylko takie ucierane albo biszkoptowe, a z taką pianką jeszcze nie - to musi być podwójna rozkosz!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. urocze te serduszka :) uwielbiam takie lekkie pianki w ciastach

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego jeszcze nie jadłam, a lubię cytrynowce:)

    OdpowiedzUsuń
  6. pomysł z pianką bardzo fajny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo romantycznie od rana. Piękne ciacho widać, że leciutkie i smaczne ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. po poranku z kubkiem gorącej herbaty i takim ciastem, dzień na pewno będziesz mieć udany! i podołasz wszystkim obowiązkom :)
    a ja kradnę jeden kawałeczek, tak pysznie wygląda, będę mieć na II śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. zakochane to twoje ciasteczko:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Podoba mi się taka pianka z biszkoptem - lekkie i delikatne, zupełnie nie jesienne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Naprawdę super ciasto i w najbliższym czasie oczywiście wypróbuję przepis:)
    Ogólnie bardzo fajny blog i przepisy.
    Oczywiście obserwuję i zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy mogę użyć tylko mąkę pszenną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze, gdy chciałam mieć biszkopt, który bez problemu można przekroić na pół, korzystałam właśnie z tego przepsiu z mąką ziemniaczaną. Podejrzewam, że na samej mące pszennej nie będzie już taki okazały, dlatego polecałabym użyć obie mąki. Pozdrawiam:)

      Usuń
  13. Ale ciacho! Pięknie i prosto udekorowane z szablonem serduszkowym i cukrem pudrem.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen