28.5.16

Ciasto z rabarbarem i jabłkami na oleju


Czas przynosi zmiany.
Tym razem na lepsze.
Lecz póki co pozostaną tajemnicą :)

Wracam małymi krokami. Nie wiem jednak, na jak długo i z jaką częstotliwością. W moim życiu ciągle się coś dzieje, że nawet czasami sama za tym wszystkim nie nadążam.
Zatem cieszmy się z krótkich chwil i korzystajmy z życia, ile się da.
Na dobry powrót - proste ciasto. Nie za słodkie. Lekkie. I wilgotne. Czyli takie, jakie lubię :)

Przepis zaczerpnięty stąd (klik), z moimi drobnymi modyfikacjami.


Tortownica 26 cm

Składniki:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 Dodatkowo:
  • 2 małe jabłka
  • 2 średnie łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w średnią kostkę. Rabarbar obrać i pokroić na kawałki. Owoce zasypać 2 łyżkami cukru i odstawić na parę minut.

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (aż zaczną pojawiać się "bąbelki" powietrza). Następnie wlać olej i wymieszać. Na końcu, na najmniejszych obrotach miksera, wsypać mąkę wymieszaną z budyniem oraz proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie ze sobą wymieszać.
Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlać do niej przygotowane ciasto. Na wierzch rozłożyć jabłka z rabarbarem (odciskając je z powstałego soku). Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut aż do suchego patyczka. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.






10 komentarzy:

  1. Mniamu mniamu takie ciasto :)
    A te zmiany to przypadkiem nie ciąża? :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że ciasto z mojego przepisu smakuje. Piękne zdjęcia.

    Zapraszam na nową odsłonę mojego bloga. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj kochana :-) tęskniłam :-) ale cieszę się, że jesteś. Ciacho wygląda pysznie, lubię takie wypieki. Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne ciacho, w sam raz na podwieczorek :) fajnie, że do nas wróciłaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłabym z przyjemnością, pyszne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kochana, jak dobrze, że jesteś. Ciasto wygląda na mega apetyczne, bardzo mi się podoba ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne ciacho, takie lubię :)) Fajnie, że wróciłaś :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen