8.3.19

Kurczak z pesto w cieście francuskim



Kocham Dzień Kobiet :D
Dostaję wówczas więcej kwiatów niż na urodziny :P
Wszystkiego Najlepszego Kobietki! :*


Pomysł na szybki i banalnie prosty obiad podchwyciłam od Jamie'go. Zamieniłam tylko zielone pesto na to czerwone, które o wiele bardziej nam smakuje. Cóż więcej pisać? Przygotowanie dania zajmuje kilka chwil. A gdy mięso się piecze, mamy jeszcze czas na wyczarowanie jakieś sałatki :)


Składniki:
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • kilka łyżeczek czerwonego pesto
  • 2 plasterki żółtego sera
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
  • 1 jajko

Filety z kurczaka przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Z jednej strony (dolnej) smarujemy je pesto. Ciasto francuskie kroimy pionowo na pół. Na dolnej krawędzi układamy filet posmarowaną częścią do dołu. Następnie smarujemy wierzch mięsa grubszą warstwą pesto i układamy na wierzch plaster sera. Brzegi ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem. Zwijamy mięso w zgrabny rulon zwijając brzegi ciasta do środka (tak, jak na krokiety). Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zwinięciem do dołu. Wierzch smarujemy jajkiem i używając ostrego noża wykonujemy poprzeczne nacięcia. Mięso pieczemy przez około 30-40 minut w temperaturze 190 stopni aż ciasto ładnie się zarumieni.




2 komentarze:

  1. wspaniałe danie, rewelacyjnie podane i przez Ciebie sfotografowanie. Wszystkiego co kuchenne dla Ciebie z okazji wczorajszego święta ( choć ja świętuję każdego dnia). Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za miłe dla ucha ( a jakże :D) pochwały i za życzenia :) Tobie również spóźnione najlepsze życzenia :)

      Usuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen