25.4.19

Schab zapiekany z warzywami w sosie pomidorowym




Słońce, słoneczko... tylko małolata posiała mi gdzieś okulary słoneczne. W zamian za to rekwiruję jej część słodyczy ze świątecznych paczek hihi ;D


Schab w lekkiej i aromatycznej wersji. Takich dań pewnie każdy szuka wraz z nadchodzącymi cieplejszymi dniami, kiedy to ma się ochotę na lżejsze jedzenie. Pyszne mięso pod warzywną kołderką i pomidorowym sosem na pewno nie jednemu z Was posmakuje :) Myślę, że również kurczak czy ryba świetnie sprawdzą się w tym wydaniu :)


Składniki na 4 porcje:

  • 4 kawałki (plastry) schabu
  • 1 większa cukinia
  • 500 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółtka papryka
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • sól, pieprz, słodka papryka, tymianek, oregano

Sos pomidorowy:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • sól, cukier  

Schab oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Mięso ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Pieczarki obrać, pokroić na większe kawałki i usmażyć na dużym ogniu, aby puściły jak najmniej wody. Pod koniec smażenia oprószyć je solą i pieprzem. Przemieszać i wyłożyć na przygotowane mięso. Paprykę obrać i pokroić w paski a cukinię w półtalarki. Smażyć na dużym ogniu aż warzywa będą na wpół miękkie. Wówczas dodać suszone pomidory a całość oprószyć solą, tymiankiem i oregano. Chwilę przesmażyć i wyłożyć na pieczarki.

Sos pomidorowy: W garnku rozpuścić masło. Wsypać mąkę i chwilę ją przesmażyć. Następnie wlewać partiami bulion stale mieszając, aby nie wytworzyły się grudki. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy i całość dokładnie wymieszać. Chwilę pogotować po czym zdjąć z ognia i doprawić do smaku solą oraz cukrem. Gotowym sosem zalać mięso z warzywami.

Schab włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 30 minut. Podawać z ryżem lub kaszą.



Przepis dodaję do konkursu:


3 komentarze:

  1. Ojej, jakie to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pobudziłaś moje kubki smakowe tym daniem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. apetycznie wygląda, smakuje chyba też rewelacyjnie. A ta bazylia w liściach zaostrza chęć na skosztowanie. Pozdrawiam,Andula

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen