14.12.19

Jaglane raffaello


Marzą mi się białe święta, takie jak w klimacie dzisiejszych zdjęć :) Lecz pewnie, jak co roku, takich się nie doczekam. Już ponad połowa kalendarza za nami... Czy tylko ja mam takie wrażenie, że czas zaczął przyspieszać?


Jaglane rafaello to chyba mój ulubiony przepis z kalendarza adwentowego :) Słyszałam dużo pozytywnych opinii na ich temat, i to one skłoniły mnie, aby je wreszcie przygotować. A wcześniej jadłam je u koleżanki, od której mam przepis. No i przepadłam. Zakochałam się w nich. Uwielbiam oryginalne pralinki rafaello ale nie wiem czy... te nie są lepsze. No i na pewno o wiele zdrowsze :) Szybkie i proste w przygotowaniu i bardzo mocno kokosowe. Dlatego będą świetnym prezentem dla kogoś bliskiego :) No i wyglądają jak małe, urocze kulki śniegu^^.


Składniki na 25 sztuk:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 25 migdałów bez skórki
  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Kaszę jaglaną dokładnie opłukać po bieżącą wodą aby pozbyć się goryczki. Wsypać ją do garnka i zalać mlekiem kokosowym. Gotować na małym ogniu aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka - około 15 minut. Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Następnie ją zblendować. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Do każdej włożyć cały migdał a każdą kulkę obtoczyć w wiórkach kokosowych (delikatnie dociskając je do masy). Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. 




1 komentarz:

  1. jak i Ty uwielbiam białe kule. Jeszcze z kaszą nie jadłam, więc kolejny przepis do wykorzystania. A u Ciebie tak pięknie ułożone w .... choinkę. Całość dopełnia piękne zdjęcie w świątecznej otoczce. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen