16.12.19

Kremowa zupa grzybowa z grzankami



Moja wariacja na temat zupy grzybowej. Podana w formie kremu z pysznymi, ziołowo - czosnkowymi grzankami :) Najlepiej podawać ją w małych kokilkach, w niewielkich porcjach, gdyż jest nieco "ciężka". 

 

Składniki:

Zupa:
  • 2 cebule
  • 1 ziemniak
  • 30 dag mrożonych grzybów
  • 4-5 suszonych grzybów
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz,

Grzanki:
  • kilka kromek czerstwej bagietki
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu


Zupa: Cebulę obrać i drobno posiekać. Ziemniaka obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozmrożone grzyby pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozpuścić masło i zezłocić na nim cebulkę. Dodać ziemniaka i chwilę go przesmażyć. Następnie dodać grzyby i całość smażyć około 10 minut. Wlać bulion, dodać suszone grzyby i całość gotować na średnim ogniu przez 30 minut. Następnie zupę zblendować, wlać śmietanę kremówkę i przyprawić solą i pieprzem.

Grzanki: Bagietkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać rozgnieciony czosnek, rozmaryn i bagietkę. Całość smażyć aż grzanki staną się chrupiące. Podawać do zupy bezpośrednio przed jej podaniem. 



1 komentarz:

  1. kolejny rarytas w kalendarzowej odsłonie. Ciekawy pomysł na grzanki. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Copyright © My simple kitchen