11.3.20

Ciasto 3 bit


Coraz trudniej jest mi napisać posta... Wiedziałam, że kiedyś ten moment nastąpi, że blog zostanie przeze mnie zepchnięty na dalszy plan. Dlatego nie zdziwcie się, jeśli w najbliższym czasie będzie mnie tutaj mniej. Co nie znaczy, że kończę blogowanie. Na pewno nie. Ale sami wiecie, że bywają rzeczy ważne i ważniejsze :)


Przez bardzo długi czas M dosłownie jęczał mi, abym przygotowała to ciasto. No i w końcu, jako dobra żona (:P), spełniłam jego zachciankę :P Pewnie każdy zna popularny batonik pod tą samą nazwą. Jeśli lubicie mocno słodkie i kremowe ciacha to jest to propozycja dla Was :) Herbatniki, karmel, krem, śmietana i czekolada. Myślę, że nie jedna osoba się skusi :) Ja poprzestałam na jednym kawałku... bo oprócz tego, że ciacho jest pyszne, jest też strasznie zamulające :)

 

Forma 25x30 cm

Składniki:

  • 500 g herbatników maślanych
  • 1 puszka masy kajmakowej (najlepiej Gostyńskie)
  • 2 budynie waniliowe
  • 6 łyżek cukru
  • 600 ml mleka
  • 200 g masła
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • 70 g czekolady deserowej

Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń i go wystudzić. Masło zmiksować aż będzie puszyste. Partiami dodawać zimny budyń i ucierać aż powstanie gładki krem. Śmietanę kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem i śmietan-fixem na sztywno. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć herbatnikami. Na nich rozsmarować masę kajmakową. Przykryć warstwą herbatników. Na nich rozsmarować gotowy krem i rozłożyć ostatnią część herbatników. Na wierzchu rozsmarować bitą śmietanę i posypać całość czekoladą startą na drobnych oczkach. Ciasto włożyć najlepiej na całą noc do lodówki, aby herbatniki zmiękły.



2 komentarze:

  1. Wspaniałe ciastko na Dzień Kobiet dla Męża. Kochana, ja dobrze rozumiem co to znaczy ważny i ważniejszy. Z przyjemnością i cierpliwością czekam na Twoje wpisy. Powodzenia, zdrowia, radości, słodkości w każdym dniu. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowity smak, szkoda tylko, że nie można zjeść za dużo, trzeba dbać o linię :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen