Pewnie każdy z Was latem przyrządza fasolkę. Ja do tej pory robiłam ją albo z bułką tartą albo z sosem beszamelowym (klik). W tym roku postanowiłam przygotować fasolkę nieco inaczej. Buszując po internecie w poszukiwaniu inspiracji natrafiłam na wiele przepisów na fasolkę w pomidorach. I w ten sposób stworzyłam własną wersję, która tak posmakowała mojemu M, że teraz najchętniej jadałby tylko taką :)
Składniki:
- 500 g fasolki szparagowej (u mnie żółta i zielona)
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 pomidor
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 duże marchewki
- koperek
- sól, pieprz, cukier, veget
Fasolkę obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
Odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Podsmażyć na oleju aż się zrumieni.
Dodać pokrojony w plasterki czosnek i również przesmażyć. Marchewkę obrać i
zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dorzucić do cebuli. Pomidora pokroić w
kostkę i również dodać do garnka. Następnie dołożyć koncentrat pomidorowy i
całość smażyć aż pomidory się lekko rozpadną a marchewka zmięknie. Wówczas
dodać ugotowaną fasolkę. Całość przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i
vegetą i dokładnie ze sobą wymieszać. Przed podaniem posypać posiekanym
koperkiem.
Też mi się ta tradycyjna trochę znudziła, a ta z pomidorami jest pyszna <3 Pięknie Twoja wygląda, ja jeszcze zawsze pokruszone orzechy włoskie wrzucam :)
OdpowiedzUsuńZ orzechami jeszcze nie robiłam, dziękuję za pomysł :))
UsuńWygląda bardzo smakowicie:-)
OdpowiedzUsuńprosto i przepysznie - takie dania lubię :)
OdpowiedzUsuńPyszności, też się teraz zajadam fasolką:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam fasolkę pod każdą postacią, z pomidorami też robiłam, pycha :-)
OdpowiedzUsuńW taki sposób jeszcze nie przyrzadzalam fasolki...
OdpowiedzUsuńO Boska, o Królowo dziękuję za pomysły na ......moje obiady. Właśnie skonsumowaliśmy fasolkę w pomidorach. Niebo w gębie. Smakowało nam wyśmienicie. To kolejny przepis, który wykorzystałam z przyjemnością. Pozdrawiam serdecznie w oczekiwaniu na kolejne sposoby dogodzeniu kubkom smakowym , Andula
OdpowiedzUsuńAndula, takie komentarze czytać to sama przyjemność! I radość, że głód Wasz został zaspokojony :D Służę kolejnymi przepisami w bardzo niedalekiej przyszłości ;) Pozdrawiam!! :))
UsuńWygląda pysznie!Takiej jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!Takiej jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńbardzo fajna wersja fasolki :)
OdpowiedzUsuńAle musi pysznie smakować, super przepis! :)
OdpowiedzUsuń