Dzisiaj chciałam Was zaprezentować sposób na fasolkę szparagową. Prawie wszyscy lubimy ją w towarzystwie masełka z bułką tartą, jednak w moim domu rodzinnym przygotowywało się ją właśnie w ten sposób. Nadaje się jako dodatek do dań obiadowych jak i do jedzenia "solo" ;)
Składniki:
- fasolka szparagowa
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, przyprawa typu vegeta
- świeży koperek i pietruszka
- 2 chochle bulionu*
Fasolkę szparagową myjemy i obcinamy końcówki. Gotujemy w wodzie z łyżeczką soli i łyżeczką cukru aż będzie miękka. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy partiami bulion i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki a całość nabrała gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Fasolkę odcedzamy i wlewamy beszamel. Mieszamy. Przed podaniem posypujemy koperkiem i natką pietruszki.
Pyszny pomysł na fasolkę, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMusi ciekawie smakować:)
OdpowiedzUsuńmuszę wyprubować twoj przepis:)
OdpowiedzUsuńciekawy sposób na fasolkę :)
OdpowiedzUsuńSuper ta fasolka, pycha :)
OdpowiedzUsuń