piątek, 1 sierpnia 2014

Fasolka szparagowa w sosie beszamelowym


Dzisiaj chciałam Was zaprezentować sposób na fasolkę szparagową. Prawie wszyscy lubimy ją w towarzystwie masełka z bułką tartą, jednak w moim domu rodzinnym przygotowywało się ją właśnie w ten sposób. Nadaje się jako dodatek do dań obiadowych jak i do jedzenia "solo" ;)

Składniki:
  • fasolka szparagowa
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, przyprawa typu vegeta
  • świeży koperek i pietruszka
  • 2 chochle bulionu*
*bulion zastępuję wodą, w której gotowała się fasolka

Fasolkę szparagową myjemy i obcinamy końcówki. Gotujemy w wodzie z łyżeczką soli i łyżeczką cukru aż będzie miękka. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy partiami bulion i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki a całość nabrała gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Fasolkę odcedzamy i wlewamy beszamel. Mieszamy. Przed podaniem posypujemy koperkiem i natką pietruszki.



5 komentarzy:

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...