10.7.16

Waniliowe ciasto z porzeczkami (bez miksera)


Wczorajszy spacer w porywach wiatru. Właściwie to  miałam wrażenie, że zbliża się początek jesieni aniżeli że tkwimy w pełni lata. Dzisiaj już na szczęście lepiej, od rana tańczy słońce w firankach. W domu unosi się zapach jagodzianek, które poczyniłam z samego rana. Cichy, spokojny poranek. Czytam sobie różne artykuły. Zaraz wstawię obiad. Takie błahostki...


To ciasto polecam absolutnie każdemu, kto narzeka na brak czasu. Nie wymaga ono użycia miksera i robi się je na prawdę szybko. Ciasto typowo jak na muffinki - wrzucamy wszystko do jednej miski i mieszamy. I po godzinie mamy pyszne, wilgotne i sprężyste ciasto. Na wierzch co kto woli - u mnie miks porzeczek - Wy możecie dorzucić maliny, jagody, agrest... co jest akurat pod ręką.

Tortownica 26 cm

Składniki:
  • 25 dag mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 jajko
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag porzeczek (czarnych, czerwonych, żółtych)
Kruszonka: ja wykorzystałam kruszonkę, którą kiedyś zamroziłam, bo sporo mi jej zostało. Jeśli jednak nie macie takiej pod ręką, możecie ją szybko przygotować, np z tego przepisu (klik) a nadmiar tak jak ja zamrozić, i zostawić na następny raz.

Porzeczki umyć i obrać z szypułek. Do miski wbić jajko, wlać olej i kefir. Dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Całość dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu równomiernie rozłożyć porzeczki i posypać sporą ilością kruszonki. Owoce z kruszonką lekko docisnąć. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut (do suchego patyczka). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.





7 komentarzy:

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen