Wczorajszy spacer w porywach wiatru. Właściwie to miałam wrażenie, że zbliża się początek jesieni aniżeli że tkwimy w pełni lata. Dzisiaj już na szczęście lepiej, od rana tańczy słońce w firankach. W domu unosi się zapach jagodzianek, które poczyniłam z samego rana. Cichy, spokojny poranek. Czytam sobie różne artykuły. Zaraz wstawię obiad. Takie błahostki...
To ciasto polecam absolutnie każdemu, kto narzeka na brak czasu. Nie wymaga ono użycia miksera i robi się je na prawdę szybko. Ciasto typowo jak na muffinki - wrzucamy wszystko do jednej miski i mieszamy. I po godzinie mamy pyszne, wilgotne i sprężyste ciasto. Na wierzch co kto woli - u mnie miks porzeczek - Wy możecie dorzucić maliny, jagody, agrest... co jest akurat pod ręką.
Tortownica 26 cm
Składniki:
- 25 dag mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka kefiru
- 1 jajko
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag porzeczek (czarnych, czerwonych, żółtych)
Porzeczki umyć i obrać z szypułek. Do miski wbić jajko, wlać olej i kefir. Dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Całość dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu równomiernie rozłożyć porzeczki i posypać sporą ilością kruszonki. Owoce z kruszonką lekko docisnąć. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut (do suchego patyczka). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
pyszne ciacho w sam raz do kawki :)
OdpowiedzUsuńTakie szybkie to ja lubię :)) Pyszności :))
OdpowiedzUsuńNieskomplikowane i pyszne. Tak lubię:)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie , zapisuję :)
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię takie wypieki, idealne do popołudniowej kawy :)
OdpowiedzUsuńSmak lata, pyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie błyskawiczne ciasta:) Do tego porzeczki - pyszności :)
OdpowiedzUsuń