4.11.18

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kiełbasą


Jesienna słota.
Pusty kubek po kawie.
Małe stópki biegające po mieszkaniu...
 

Danie iście jesiennie, rzekłabym, że wręcz w stylu comfort food. Sycące, rozgrzewające i konkretne. A przy okazji banalnie proste i niezbyt wyszukane. Ale i kaloryczne;) Składniki raczej dostępne w każdej domowej spiżarni więc nie powinno być problemów z jego odtworzeniem.



Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g pieczarek
  • 3 większe kiełbasy 
  • 2 cebule
  • 400 g śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 130 g żółtego sera 
  •  sól, pieprz

Ziemniaki obrać i pokroić w równej wielkości plastry (około 0,5 cm grubości). Podgotować je w osolonej wodzie aż nieco zmiękną, ale nadal będą w całości (trwa to około 5 minut). Odcedzić i przestudzić. Pieczarki obrać, pokroić w plastry i usmażyć. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki. Na patelni podsmażyć cebulę a następnie dodać kiełbasę. Po usmażeniu odłożyć na bok. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jajka roztrzepać ze śmietaną i dodać do nich sporą ilość soli i pieprzu.
Naczynie żaroodporne lekko natłuścić (wysmarować oliwą lub niewielką ilością masła). Na dnie naczynia ułożyć 1/3 plastrów ziemniaka (mogą nachodzić na siebie). Na nie wyłożyć podsmażone pieczarki i 1/3 startego sera. Następnie poukładać drugą część ziemniaków, na nie cebulę z kiełbasą i drugą część sera. Na końcu rozłożyć ostatnią część ziemniaków. Zapiekankę zalać masą śmietanowo-jajeczną i posypać resztą sera. Włożyć ją do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i zapiekać aż wierzch zapiekanki ładnie się zrumieni (około 30-40 minut).




5 komentarzy:

  1. Zapiekanka wygląda niesamowicie apetycznie. Może jutro zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię wszelkiego rodzaju zapiekanki, a Twoje wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy pomysł, wart wykorzystania. Dziękuję. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie zapiekanki:) Przygotowuję podobną:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen