środa, 21 listopada 2012

Pudding chlebowo - jabłkowy i 50-ty wpis:)


To już 50 - ty wpis na moim blogu :) Wiem, nie ma się czym chwalić bo 50 to dopiero początek :) Ale ja osobiście cieszę się z powodu tej małej "rocznicy" :) Każdy przecież wie, że szczęście tkwi w małych rzeczach :) Wypadałoby "wygłosić" dłuższą i bardziej znaczącą mowę, ale wybaczcie - to będzie innym razem. Dziś nie mam ochoty, nie czuję weny twórczej na sklejanie odpowiednich słów ;) Wolę je przelać na papier w formie graficznej, tj. w postaci rysunku, a najlepiej - w postaci jakiegoś wypieku :)




Dla mnie szczęście tkwi nie tylko w tych małych rzeczach - także i w tych uderzających swoją prostotą :) W kubku ulubionej kawy wypitej nieśpiesznie o poranku, w promieniach zachodzącego słońca, rytmach ukochanej muzyki i wielu innych na pozór mało znaczącyh incydentach.

"Każdą minutę zanim w popiół czas nie zmieni
Każdą sekundę zapamiętać i docenić".


Taki pudding chodził już za mną od bardzo dawna. A efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Po prostu wyszedł przepyszny! Szczerze polecam :) Zrobiłam go dla mojej rodzinki ale tak mi zasmakował, że  (aż wstyd się przyznać) sama zjadłam połowę :D I raczej nie zamierzałam się już nim podzielić :P Brzmi strasznie egositycznie - wiem, ale co zrobić, kiedy tak smakowało?^^
Rewelacja :)
Jest to fantastyczny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa :) I jestem pewna, że byłby również wyśmienity z ciemnym pieczywem czy pszenną bułeczką :)


Składniki:
  • 4 kromki chleba
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 lyżeczka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jabłka
  • rodzynki, orzechy
Kromki chleba pokroić w grubą kostkę i uprażyć na patelni, by otrzymać grzanki. 4 łyżeczki cukru wymieszać z łyżeczką cynamonu. Mleko, jajko, cukier waniliowy i 1 łyżeczkę cukru wymieszać ze sobą na jednolitą masę. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Na dno naczynia żaroodpornego wsypać połowę grzanek. Dodać połowę jabłek. Posypać połową cukru z cynamonem oraz rodzynkami i orzechami. Następnie ułożyć drugą warstwę grzanek, jabłek, baklii i posypać resztą cukru cynamonowego. Na końcu całość równomiernie zalewamy masą mleczno - jajeczną. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy około 40 - 45 minut aż całość się zetnie.

Jakaś "nieogarnięta" się dzisiaj czuję :) I jestem w bojowym nastroju by włączyć piekarnik :D



Pudding dodaję do akcji:

9 komentarzy:

  1. Gratuluję tej małej rocznicy:))
    Pięknie napisane, pięknie przygotowane jedzenie, nic dodać nic ująć! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. niech się rodzinka cieszy, że im aż połowę zostawiłaś! taki pudding jest tak pyszny, że naprawdę ciężko się nim podzielić:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą w zupełności:) Teraz już wiem, że chociaż był to mój pierwszy pudding, to na pewno nie ostatni :)

      Usuń
  3. pysznie uczciłaś tę rocznicę :) no to czekamy do setki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe - ja także już czekam z niecierpliwością :D

      Usuń
  4. Iscie królewski pudding, z jabłkami znakomity ! Gratuluję i życzę następnych pięknych i smacznych wpisów ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gratuluje rocznicy! :)
    Cudowny pudding.
    Ja pewnie tez bym sie tak szybko od takiej pysznosci nie oderwala! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pudding na pewno pyszny, a te ozdoby! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...