niedziela, 6 października 2013

Karkówka z piekarnika




"Stajesz się kimś tylko w starciu z tym, co stawia ci opór".

Antoine de Saint-Exupery


Czyli w tłumaczeniu na polski, im bardziej dostajesz w dupę tym stajesz się kimś lepszym. 
Im większa przeszkoda, tym większa satysfakcja z pokonania jej. 
Co do pierwszego mam pewne wątpliwości aczkolwiek z drugim zgadzam się całkowicie ;) 
Akurat w dobrym momencie znalazłam ten cytat...:)



Dzisiaj propozycja na obiados. Kto nie ma jeszcze pomysłu może skorzysta z tego? Moi domownicy zachwalali:) Karkóweczka pod kołderką z pieczarek, cebuli i sera. Brzmi zachęcająco? Następnym razem dodam jeszcze nieco startego sera na wierzch, mniam :) Ja swoje mięsko podałam w towarzystwie ziemniaczków i buraczków ale możecie dodatki zastąpić tymi według własnych upodobań smakowych :)

Przepis znalazłam na tym blogu (klik) i zgodnie z sugestią autorki zrezygnowałam ze śmietany.

Porcja dla 4-5 głodnych osób ;)

Składniki:
  • ok 1 kg karkówki bez kości ( u mnie wyszło 10 mniejszych kawałków)
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża czerwona papryka
  • 4 cebule (dałam dwie czerwone i dwie białe)
  • przyprawa do karkówki*
  • sól, pieprz, majeranek. słodka papryka
  • olej 
  • żółty ser (opcjonalnie)
* nie miałam, użyłam przyprawy do grilla, która także świetnie się sprawdziła - jak się nie ma tego co się potrzebuje to się kombinuje z tego, co się ma:P


Karkówkę kroimy na równej grubości kawałki. Posypujemy je przyprawą do mięsa i majerankiem z obu stron, lekko wcierając przyprawy. Radzę oszczędnie z majerankiem, aby nie zdominował smaku przypraw. Mięsko podsmażamy na oleju aż ładnie się zarumieni. W międzyczasie paprykę kroimy w paski a cebulę w piórka. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Wyjmujemy mięso z patelni i wrzucamy do niej pieczarki. Doprawiamy je solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy kilka minut. Podduszone pieczarki odkładamy na bok a na patelnię wrzucamy cebulę oraz paprykę. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz majeranku. Smażymy dopóki warzywa nie będą lekko miękkie. W naczyniu żaroodpornym wykładamy na spód połowę pieczarek. Na to układamy podsmażone mięso i przykrywamy cebulą z papryką. Na wierzch kładziemy resztę pieczarek. Wierzch polewamy bulionem (około pół szklanki). Jeśli ktoś ma ochotę może w tym momencie posypać wierzch dania startym żółtym serem :) Mięsko wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy 45 minut :)


A oto piosenka na dzisiaj :) Lubicie takie klimaty?;)






12 komentarzy:

  1. Przyznam, że w takiej wersji karkówki nie jadłam! Zawsze tylko z grilla :) Ale co, jeśli pogoda już nie dopisuje i z grilla nici? Jak dobrze, że mam Ciebie i Twoje smaczne pomysły! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój dziadek często podawał karkówkę w ten sposób :) Była bardzo smaczna, więc czemu by nie odtworzyć tego smaku? Zainspirowałaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fantastyczny obiad, mam zwolenników takiego mięska w domu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój tata lubi karkówkę, więc kiedyś na pewno wykorzystam Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Solidna, męska porcja, pysznie upieczonej karkóweczki :-).
    Moi domownicy byliby zachwyceni!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna karkóweczka :)
    Fakt nie cieszę się z rzeczy, które przychodzą łatwo. Gdy muszę o coś powalczyć, gdy życie podtyka mi kolejne kłody pod nogi a ja je pokonuję - wtedy odczuwam prawdziwą satysfakcję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moim mięsożernym domownikom by smakowało ;) Muszę uraczyć ich podniebienia tym daniem w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Karkówka wygląda wyśmienicie, a cytat też mi się przydał ... dziękuję ;P

    OdpowiedzUsuń
  9. ale ja marzę o takim obiedzie!:) ostatnie 3 dni przeżylam na kanapkach,a dziś organizm nie wytrzymał i był chińczyk:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...