30.5.14

Serowe knedle z truskawkami


Skrzydła obciążone.
Sen wprasza się na powieki.
Sprostać własnym oczekiwaniom to największa sztuka.


W zasadzie to nigdy nie lubiłam knedli. Zwłaszcza tych ze śliwkami. Jednak od kiedy prowadzę bloga często trafiam na nowe pomysły na "stare" potrawy. Tak oto, kiedy zobaczyłam, że do ciasta na knedle świetnie nadaje się biały ser, czekałam tylko na pierwsze w tym roku truskawki aby wypróbować te knedle.
I powiem, że jestem zachwycona. Nie są zbyt słodkie ale nie mdłe a ciasto jest delikatne w swojej strukturze. Sprawdzą się zarówno jako słodki obiad jak i deser.
Skorzystałam z tego przepisu (klik).

 

Składniki na 10 knedli:
  • 250 g twarogu
  • 300 g ziemniaków
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 10 dużych truskawek
  • 1 łyżka cukru
Do podania: jogurt naturalny, śmietana, wiórki kokosowe, płatki migdałowe itp.
 
Ziemniaki obrać u ugotować. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem. Truskawki obrać z szypułek i zasypać łyżką cukru. W dużej misce rozdrobnić twaróg (posłużyłam się tłuczkiem do ziemniaków). Dodać jajko, szczyptę soli, mąkę oraz ugotowane ziemniaki. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć aby powstało elastyczne i miękkie ciasto. W razie potrzeby dosypać trochę mąki. Ciasto uformować na kształt wałka i za pomocą noża podzielić na 10 części. Każdą z nich formować w dłoni na kształt grubszego placuszka. Na środek położyć truskawkę i zawinąć boki ciasta ku górze. Następnie za pomocą dłoni nadać kształt owalny (jak na kluski) i odstawić na posypaną mąką deskę lub ściereczkę. W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli. Gdy zacznie wrzeć wrzucić pojedynczo knedle. Od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię gotować przez 2-4 minuty. Podawać z dowolnymi dodatkami (ja polałam jogurtem naturalnym i uprażonymi wcześniej wiórkami kokosowymi).



22 komentarze:

  1. o tej porze roku to najlepszy farsz :) :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy ktoś nie lubi knedli? I to jeszcze z truskawkami? Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zjadłabym takie :) u mnie jeszcze sezonu na truskawki nie ma, bo nie miałam czasu na targ się wybrać :) może jutro wcześnie rano się wreszcie uda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja tam zawsze uwielbiałam wszystko co ''kluskowate'', knedelki, pierożki, kopytka .. ;]
    Ale te z owocami bardzo mi smakują, gdy zawsze jest sezon na truskawki moja mama razem ze mną robimy takie ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż ślinka cieknie na te pyszności,bardzo chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam je a nie jadłam ich wieki :( <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię, kiedy przychodzi sezon na truskawki, bo można z nich wyczarować takie właśnie pyszne dania, jakie Ty zrobiłaś. Uwielbiam knedle i tez robię z dodatkiem sera. Chętnie zjadłabym jedną kulkę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają super! ; )
    Z chęcią ich wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak ja dawno jadłam knedle, narobiłaś mi na nie ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie jestem wielką fanką knedli, ale tym bym się nie oparła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. one muszą być po prostu boskie!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłam dziś - potwierdzam przepis jest super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że skorzystałaś z tego przepisu i cieszę się bardzo, że Ci smakowały!:)

      Usuń
  13. Wydają się super smaczne.. Ale mam pytanie o ser. Jakiego uzylas? Tłusty, poltlusty? Chyba jutro je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wybacz, że tak późno odpisuję :* Ja użyłam chudego twarogu ale myślę, że każdy (zarówno tłusty jak i półtłusty) się nada :)

      Usuń
    2. dziękuje bardzo! :)

      Usuń
  14. są rewelacyjne własnie się nimi zajadam, polałam śmietanka i posypałam płatkami migdałowymi ..... pycha :) Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! To największa nagroda dla mnie kiedyś komuś smakuje :)

      Usuń
  15. pierwszy raz robiłam i wyszły bajeczne:-) polecam przepis

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen