4.7.14

Ciasto z czereśniami i czekoladą na kefirze.



Męczący tydzień za mną. Nawet piwo nie smakuje tak jak powinno.
Zaległości na blogu rosną a ja ledwo nadążam z wklepywaniem wszystkiego na komputer.
Organizm chyba krzyczy, że czas się zresetować i znaleźć się poza zasięgiem;)
No ale jak tak, bez słodkiego? :P
Bez ciasta?
Bo ciasto na weekend być musi :)


Prostszego ciasta już chyba nie ma - składniki, które każdy ma w domu, do tego sezonowe owoce i ulubione dodatki. I nie trzeba nawet włączać miksera. Ciasto jest wilgotne, mięciutkie i długo pozostaje świeże. Trzeba coś jeszcze dodawać? :) 

Przepis na ciasto zaczerpnęłam stąd (klik), zamieniłam tylko dodatki.

Porcja na małą blaszkę

Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 szklanka kefiru
  • 1/2 szklanki oleju
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
  • czereśnie
  • kilka kropel aromatu śmietankowego (opcjonalnie)
Czereśnie wydrylować. Czekoladę posiekać na grubsze kawałki. Suche składniki (mąkę, cukier i proszek do pieczenia) wymieszać ze sobą w misce. W osobnej misce połączyć ze sobą mokre składniki (olej, jajka i kefir). Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać za pomocą łyżki. Następnie wsypać czekoladę i wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać gotowe ciasto na blaszkę a na wierzch poukładać czereśnie ( tak, aby gdzieniegdzie było widać jeszcze ciasto). Włożyć blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez 40-50 minut (należy sprawdzić patyczkiem).



5 komentarzy:

  1. Magda kusisz tymi ciastami :) mam nadzieję, że to ostatni raz :p

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne, w sam raz na ciepły weekendzik:))

    OdpowiedzUsuń
  3. i takie ciacha są najlepsze, bo najszybsze :) mało pracy a efekt murowany :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto idealne na podwieczorek, zasmakuje każdemu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen