Całkiem niedawno prezentowałam Wam przepis na serowe knedle z truskawkami. Dzisiaj na wirtualnym stole także knedle, lecz już bez dodatku sera, czyli tradycyjne. Co prawda, bardziej smakowały mi te serowe, ale te zwykłe również bardzo szybko zniknęły z talerza :)
Przepis na ciasto stąd (
klik)
Składniki na ok 12 knedli:
- 500 g ziemniaków
- 400 g mąki
- 2 jajka
- czereśnie (około 30-36 sztuk)
- masło, bułka tarta, cukier i cynamon
Ziemniaki obieramy i gotujemy aż do miękkości. W międzyczasie drylujemy czereśnie. Gdy ziemniaki lekko przestygną, ale nadal będą jeszcze gorące, rozdrabniamy je za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodajemy jajka oraz mąkę i zagniatamy ciasto (jeśli będzie się bardzo kleiło do rąk można podsypać mąką). Ciasto formujemy w podłużny wałek i kroimy na kawałki. Do każdego kawałka wkładamy po 2-3 czereśnie (w zależności o wielkości) i formujemy w dłoni knedla. Wrzucamy je na wrzątek i gdy wypłyną na wierzch gotujemy 5-7 minut na średnim ogniu. Podajemy polane masełkiem z bułką tartą oraz posypane cukrem i cynamonem.
z czereśniami?! to muszą być najlepsze knedle pod słońcem ;)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie dania:)
OdpowiedzUsuńWow, boski pomysł z tymi czereśniami! : )
OdpowiedzUsuńŚwietne knedle!
A korzystając z okazji chciałabym Cię zaprosić do wzięcia udziału w moim konkursie! C:
Wystarczy wysłać mi zdjęcie ulubionej letniej słodkości, a do wygrania jest fajny zestaw!
Po więcej informacji zapraszam na bloga:
http://tajnikismaku.blogspot.com/2014/07/konkurs-na-letnie-sodkosci-z.html
Pozdrawiam. : )
Jestem fanką tego dania;]
OdpowiedzUsuń!!!!
Jakie apetyczne, z bułeczką :) U mnie w domu zawsze były knedle tylko ze śmietaną.
OdpowiedzUsuń