"Dzisiaj pada deszcz
W szyby dzwoni melancholia
Wolno płynie czas
Cisza gryzie jak zły pies
Gdzieś daleko stąd
Noc oddycha kolorami... "
Czekolada i wiśnie to duet idealny.
Ale czekolada i czereśnia to także znakomite połączenie.
W towarzystwie nalewki orzechowej i chrupiących platkow migdałowych.
Przepis na ciasto zaczerpnęłam stąd (klik) a krem jest juz moją inwencją.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- szczypta soli
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g śmietany kremówki
- 50 g masła
- 3 łyżki nalewki orzechowej (lub ulubionego alkoholu)
- 3 łyżeczki żelatyny
- czereśnie
- płatki migdałowe
Krem czekoladowy: Do garnka wlać śmietanę, dodać połamaną na kawałki czekoladę i masło. Całość trzymać na małym ogniu aż czekolada się rozpuści a masa nabierze aksamitnej konsystencji. Wystudzić i dodać alkohol (można oczywiście pominąć ten dodatek). Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać do masy. Gdy zacznie tężeć wylać ją na upieczony spód. Płatki migdałowe zrumienić na patelni. Czereśnie wydrylować i powtykać w masę czekoladową. Gotową tartę posypać migdałami i wstawić do lodówki na kilka godzin.
pyszności:) zjadłabym :D
OdpowiedzUsuńszaleństwo smaków! :) bardzo mi zakazane :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTarta wygląda świetnie! ; )
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! *.*
Chętnie zatrzymałabym się u Ciebie na chwilę, żeby zjeść kawałek takiej smacznej tarty z czereśniami. Wygląda kusząco.... smacznie :)
OdpowiedzUsuńTarta marzenie! Niezwykle kusząca ;)
OdpowiedzUsuńIdealne smaki do niedzielnej popoludniowej kawy:)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaka na tartę;] Przecudna jest, czereśnie są fantastyczne do ciasta.
OdpowiedzUsuńTa masa wygląda cudownie, już ją czuję na języku... :)
OdpowiedzUsuńmusi być obłędna, zawsze na czereśnie czekam z utęsknieniem :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam! boskie ciacho:) w pracy byli zachwyceni :)
OdpowiedzUsuńO jaaa....ale zrobiłaś mi przyjemność :* Cieszę się, że smakowała! :):*
Usuń