Już piątek? Albo raczej - nareszcie:P
Czekam już z niecierpliwością na rozpoczęcie weekendu wieczorem:P
Idąc po ziemniaki do sklepu dotarło także do mnie, że dzisiaj początek wakacji...
Ach, kiedy to było... kiedy czekało się z utęsknieniem na ten ostatni dzwonek ogłaszający wolność i labę na 2 miesiące...;) Oj, daaaaawnoooo..... Dawno temu i nieprawda ;)
Za to prawda zawsze była taka, że początek wakacji zawsze ogłaszał u mnie sezon na czereśnie :)
W tym roku wyjątkowo hojnie obdarowało nas drzewko i kilkanaście słoików z dżemem czereśniowym już stoi na półkach w spiżarni :)
Zastanawiałam się, czy taki przepis w ogóle dodawać na bloga, ponieważ spodziewam się, że część osób może mnie skrytykować za użycie "gotowca" do dżemów. No cóż - od lat używam dżemiksów, konfitureksów i innych podobnych cudów do produkcji dżemów i jak widać żyję i mam się dobrze :) Cały sekret tkwi w odpowiednim dobraniu dodatków. W tym przypadku dodanie wanilii do czereśni nadało im niezwykły aromat. Naprawdę polecam. Możecie dodać laskę wanilii, domowy cukier waniliowy a ostatecznie - jeśli nie posiadacie takich specyfików - dodać zwykły cukier waniliowy :)
Składniki:
- 1 kg czereśni
- 0,5 kg cukru
- 2-3 cukry waniliowe
- 1 opakowanie konfiturex 2:1
mmmm... wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe :) zawsze zjadam czereśnie nim pomyślę o ich przetwarzaniu :)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńTeż robiłam ostatnio dżem czereśniowy i dodałam cukru z prawdziwą wanilią i muszę powiedzieć, że wyszedł również wyśmienity :)
OdpowiedzUsuńczereśniowe dżemy są rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńWyobrazam sobie jego niebianski smak:)
OdpowiedzUsuńChcę go :D !
OdpowiedzUsuńRobiłam truskawka plus wanilia i był pyszny, więc z czereśni musi być wspaniały, szkoda, że nie mam własnych jak u babci w dzieciństwie się zbierało w sadzie, ach.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!