środa, 15 października 2014

Ciasto marchewkowe z kremem


My z drugiej połowy XX wieku
rozbijający atomy
zdobywcy księżyca
wstydzimy się
miękkich gestów
czułych spojrzeń
ciepłych uśmiechów

Kiedy cierpimy
wykrzywiamy lekceważąco wargi

Kiedy przychodzi miłość
wzruszamy pogardliwie ramionami

Silni cyniczni
z ironicznie zmrużonymi oczami

Dopiero późną nocą
przy szczelnie zasłoniętych oknach
gryziemy z bólu ręce
umieramy z miłości

Małgorzata Hillar

Nie widzicie tutaj przypadkiem własnego odbicia...?


Do tej pory piekłam ciasto marchewkowe ze sprawdzonego przepisu ale tym razem postawiłam na inny przepis. I żałuję. Żałuję, że dopiero teraz to zrobiłam, bo ten nowszy przepis okazał się o wiele lepszy od poprzedniego. Skorzystałam z receptury z czasopisma Moje Smaki Życia ale trochę go zmodyfikowałam do własnych potrzeb. Ten aromat unoszący się w kuchni w czasie pieczenia jest po prostu nieziemski. A dodatek lekkiego, orzeźwiającego kremu wieńczy całość. Wprawdzie zdjęcia robione przy sztucznym świetle wizualnie nie powalają na kolana, nie mniej jednak gorąco zachęcam do wypróbowania mojej wersji ciasta marchewkowego :)


Składniki na małą blaszkę:

Ciasto:
  • 300 g startej marchewki
  • 3 jajka
  • 150 ml oleju
  • 180 g cukru
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • po 1/4 łyżeczki: imbiru, kardamonu i gałki muszkatałowej
  • skórka z 1/2 pomarańczy
  • garść orzechów i garść rodzynek (lub dowolnych bakalii)
Krem:
  • 350 g kremowego serka naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • skórka z 1/2 pomarańczy
Ciasto: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać olej, mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia oraz przyprawy. Na końcu dodać starą na drobnych oczkach marchewkę i bakalie. Ciasto będzie dość gęste. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować w niej ciasto. Piec około 45 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W międzyczasie przygotować krem : Serek utrzeć z cukrem pudrem oraz skórką z pomarańczy. Gdy ciasto wystygnie posmarować kremem wierzch wypieku i oprószyć odrobiną cynamonu.





10 komentarzy:

  1. Ja osobiście widziałabym się z tym ciastem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marchewkowe obowiązkowo na jesień! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcia :) ciasta marchewkowe są przepyszne :) właśnie sama się przymierzam do kolejnego... marchewka w wersji potartej skończyła w zamrażalniku, bo natarłam jej z 1,5 kilo i nie daliśmy rady zjeść :) na ciacho będzie jak znalazł :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciasto na jesień. Bardzo lubię. Ale ten krem na cieście, to jak wisienka na torcie. Pięknie i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto genialne i do tego ta stylizacja zdjęć. Taka iście jesienna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, wygląda po prostu cudownie :)
    Dlatego ja lubię testować nowe przepisy - nigdy nie wiadomo, kiedy się trafi na "perełkę" :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ooo to marchewkowe jest inne niż znam! :) bardzo ciekawie urozmaicone :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...