25.3.15

Galareta w kształcie jajek


Pomysł na takie jajka podpatrzyłam kiedyś w internecie (nie pamiętam już źródła). Trochę z nimi pracy,
ale efekt - sami przyznacie - wart włożonego w nie wysiłku. Zwykła galareta nabiera niezwykłego charakteru. Może i Wy zechcecie ją przygotować? :)
Przepis ten został także opublikowany w Chochli :)


Składniki:
  • 10 skorupek po jajkach*
  • 2 skrzydełka
  • mała marchewka
  • mała pietruszka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • ziele angielskie, sól, pieprz, vegeta
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • kukurydza
 *podczas rozbijania jajek należy uważać, aby "odcięta" góra była jak najmniejsza. Radzę się w tym celu posłużyć nożem. W miejsce, w które chcemy rozbić jajko należy delikatnie stuknąć ostrzem noża - wówczas łatwiej można oderwać mniejszą część skorupki. Gotowe skorupki dokładnie płuczemy gorącą wodą i pozostawiamy do wysuszenia.

Skrzydełka, włoszczyznę (bez kukurydzy) oraz liść laurowy i ziele angielskie wkładamy do garnka i zalewamy czterema szklankami wody. Gotujemy na średnim ogniu aż mięso i warzywa zmiękną. Wywar przecedzamy przez sito i doprawiamy solą, pieprzem oraz vegetą. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, aby się rozpuściła. Odstawiamy do wystudzenia. Mięso obieramy z kości i kroimy na małe kawałki. Marchewkę kroimy w kostkę. Do skorupek po jajkach wkładamy po porcji mięsa, marchewki i kukurydzy. Zalewamy bulionem na wysokość otworu i odstawiamy do lodówki. Gdy galareta stężeje obieramy ją ze skorupek jak normalne jajko i układamy na półmisku.




12 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie przystawki, wyglądają pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie przeczytaliśmy przepis razem z mężem, bardzo się zapalił do ich zrobienia.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem życzę udanych wojaży w kuchni! :) I nie zapomnijcie, żeby uważać przygotowując skorupki, aby nie popękały na bokach, bo cała galareta z nich wypłynie;)

      Usuń
  3. U mnie w domu często przygotowuję się galaretę, więc ten patent na pewno wykorzystam na święta Wielkanocne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś na słodko zrobię. Galaretka i drobno pokrojone owoce :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają pięknie. Jestem pełna podziwu dla Twojej misternej pracy. Ale jaki efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale super pomysł! :) wykonanie jeszcze lepsze!

    OdpowiedzUsuń
  7. Prawdziwa ozdoba stołu, a i smaczne są na 100% :) Z tą Chochlą miałyście dobry pomysł, już kilka przepisów, jak i pomysł na szydełkowe jajka wykorzystałam :))) Dzięki, dziewczyny!

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie wyglądają, idealne na świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen