ale efekt - sami przyznacie - wart włożonego w nie wysiłku. Zwykła galareta nabiera niezwykłego charakteru. Może i Wy zechcecie ją przygotować? :)
Przepis ten został także opublikowany w Chochli :)
Składniki:
- 10 skorupek po jajkach*
- 2 skrzydełka
- mała marchewka
- mała pietruszka
- kawałek pora
- kawałek selera
- ziele angielskie, sól, pieprz, vegeta
- 3 łyżeczki żelatyny
- kukurydza
Skrzydełka, włoszczyznę (bez kukurydzy) oraz liść laurowy i ziele angielskie wkładamy do garnka i zalewamy czterema szklankami wody. Gotujemy na średnim ogniu aż mięso i warzywa zmiękną. Wywar przecedzamy przez sito i doprawiamy solą, pieprzem oraz vegetą. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, aby się rozpuściła. Odstawiamy do wystudzenia. Mięso obieramy z kości i kroimy na małe kawałki. Marchewkę kroimy w kostkę. Do skorupek po jajkach wkładamy po porcji mięsa, marchewki i kukurydzy. Zalewamy bulionem na wysokość otworu i odstawiamy do lodówki. Gdy galareta stężeje obieramy ją ze skorupek jak normalne jajko i układamy na półmisku.
Uwielbiam takie przystawki, wyglądają pięknie:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie przeczytaliśmy przepis razem z mężem, bardzo się zapalił do ich zrobienia.:)
OdpowiedzUsuńZatem życzę udanych wojaży w kuchni! :) I nie zapomnijcie, żeby uważać przygotowując skorupki, aby nie popękały na bokach, bo cała galareta z nich wypłynie;)
UsuńEfekt wart wysiłku:)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu często przygotowuję się galaretę, więc ten patent na pewno wykorzystam na święta Wielkanocne :)
OdpowiedzUsuńKiedyś na słodko zrobię. Galaretka i drobno pokrojone owoce :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie. Jestem pełna podziwu dla Twojej misternej pracy. Ale jaki efekt :)
OdpowiedzUsuńale super pomysł! :) wykonanie jeszcze lepsze!
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńPrawdziwa ozdoba stołu, a i smaczne są na 100% :) Z tą Chochlą miałyście dobry pomysł, już kilka przepisów, jak i pomysł na szydełkowe jajka wykorzystałam :))) Dzięki, dziewczyny!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają, idealne na świąteczny stół :)
OdpowiedzUsuńPomysłowo:)
OdpowiedzUsuń