Święta już tuż tuż i wszyscy już myślą jakie smakołyki pojawią się na ich stole. Ja (nie) skromnie polecam moją babeczkę :) Na blogu jest już mnóstwo przepisów na babki, więc może coś znajdziecie dla siebie :) A przed świętami pojawi się jeszcze propozycja na pyszną sałatkę z jajkiem :)
Do upieczenia babki kokosowej zmotywowały mnie dwie rzeczy: opublikowany niedawno przepis Sosny na taką babkę (klik) oraz puszka mleka kokosowego zalegająca w szafce. Dzięki zasłudze tego pierwszego powstała również nazwa babki - "Coco Jambo", ponieważ była to pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy gdy ujrzałam jego wypiek. Prawda, że idealnie pasuje? ;)
Natomiast skorzystałam z przepisu z tej strony (klik) zmieniając nieznacznie proporcje mąki i dodając od siebie polewę czekoladową.
Babeczka wyszła przepyszna! Idealnie kokosowa, mięciutka i wilgotna! Dokładnie taka, jaką lubię. Innymi słowy - miłość od pierwszego kęsa <3
Składniki:
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka mleka kokosowego
- polewa czekoladowa
kokosowe smaki - to lubię! :)
OdpowiedzUsuńGenialna babeczka! *. *
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. :)
Kokos w babce - idealne połączenie dla mnie :) Śliczna ci wyszła!
OdpowiedzUsuńO, to coś dla mnie, kokosowe smaki bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda:)
OdpowiedzUsuńPrzynajmniej wiem jaką babę upiekę, na 100% będzie kokos!! :) Pysznie wygląda, taka puchata :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie, pięknie musiała pachnieć :)
OdpowiedzUsuńPyszna i jaka ładna :)
OdpowiedzUsuńMatkoo te polewy zawsze tak apetycznie wyglądają :D Cudna baba :D
OdpowiedzUsuńWow nieźle musiała smakować :) Ja kokos uwielbiam :))
OdpowiedzUsuńSuper babka! :)
OdpowiedzUsuń