29.3.15

Babka "Coco Jambo"




Święta już tuż tuż i wszyscy już myślą jakie smakołyki pojawią się na ich stole. Ja (nie) skromnie polecam moją babeczkę :) Na blogu jest już mnóstwo przepisów na babki, więc może coś znajdziecie dla siebie :) A przed świętami pojawi się jeszcze propozycja na pyszną sałatkę z jajkiem :)


Do upieczenia babki kokosowej zmotywowały mnie dwie rzeczy: opublikowany niedawno przepis Sosny na taką babkę (klik) oraz puszka mleka kokosowego zalegająca w szafce. Dzięki zasłudze tego pierwszego powstała również nazwa babki - "Coco Jambo", ponieważ była to pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy gdy ujrzałam jego wypiek. Prawda, że idealnie pasuje? ;)
Natomiast skorzystałam z przepisu z tej strony (klik) zmieniając nieznacznie proporcje mąki i dodając od siebie polewę czekoladową.
Babeczka wyszła przepyszna! Idealnie kokosowa, mięciutka i wilgotna! Dokładnie taka, jaką lubię. Innymi słowy - miłość od pierwszego kęsa <3


Składniki:
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • polewa czekoladowa
Masło ucieramy na miękki puch. Dosypujemy cukier z cukrem waniliowym i ucieramy aż się rozpuści. Następnie dodajemy po jednym jajku. Wsypujemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i dolewamy mleko kokosowe. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąkę formy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy godzinę czasu ( u mnie trwało to troszkę dłużej - najlepiej piec do tzw. suchego patyczka). Upieczone i wystudzone ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.





11 komentarzy:

  1. kokosowe smaki - to lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialna babeczka! *. *
    Świetny przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kokos w babce - idealne połączenie dla mnie :) Śliczna ci wyszła!

    OdpowiedzUsuń
  4. O, to coś dla mnie, kokosowe smaki bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przynajmniej wiem jaką babę upiekę, na 100% będzie kokos!! :) Pysznie wygląda, taka puchata :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda fantastycznie, pięknie musiała pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Matkoo te polewy zawsze tak apetycznie wyglądają :D Cudna baba :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow nieźle musiała smakować :) Ja kokos uwielbiam :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen