13.6.15

Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką



Pewnie wielu z Was to ciasto jest doskonale znane. Już dłuższy czas przymierzałam się do upieczenia tego ciasta, żeby się przekonać, czy rzeczywiście jest takie wspaniałe jak wszyscy mówią. No i nie zawiodłam się. Zdecydowanie jedno z lepszych wypieków, jakie jadłam, dlatego mogę Wam je gorąco polecić.


Składniki:

Ciasto kruche:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 250 g masła lub margaryny (zimnego)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
 Pianka budyniowa:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 szklanki oleju
 Dodatkowo:
  • 500 g truskawek
Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagniatamy ze sobą. Ciasto dzielimy na dwie części
(40 % i 60 %) i wkładamy do zamrażarki. Blachę o wymiarach 33x20 cm lekko smarujemy masłem i wykładamy większą część ciasta, lekko je wklepując. Podpiekamy na złoty kolor przez 20 minut w temperaturze 190 stopni. Wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Pianka budyniowa: Białka ubić na sztywno. Partiami dosypywać cukier oraz cukier waniliowy. Mieszać do uzyskania gładkiej i lśniącej bezy. Następnie dodać budynie, wymieszać, a na końcu wlewać powoli olej.
Na wystudzony spód wyłożyć pianę.

Truskawki umyć i obrać z szypułek. Większe owoce pokroić na połówki. Układać je otworami do góry, lekko wciskając w pianę. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec około 30-40 minut w temperaturze 190 stopni, wystudzić. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.


Źródło: (klik)


Czerwcowa miłość <3

18 komentarzy:

  1. Już dawno temu miałam takie upiec, świetnie wygląda, musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kruche ciasto, masa i truskawki, poezja!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja kocham sezon truskawkowy! Tyle pysznych ciast teraz można robić, np. takie jak Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm uwielbiam takie ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam to ciacho! :) przeważnie gości u mnie w wersji z malinami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie proste i smaczne ciasta z owocami. A zdjęcie polnych kwiatów bardzo piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam podobne ale z jabłkami, muszę wypróbować wersję z truskawkami bo wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jedno z lepszych ciast jakie jadłam. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie ciasta! Najlepsze połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne kwiatki, i pyszne ciacho. Pianką mnie kupiłaś.

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy budynie trzeba ugotować, czy tylko wsypać?

    OdpowiedzUsuń
  12. na jaki czas umieścić ciasto w zamrażalce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak długo, aby ciasto dało się bez problemu zetrzeć na tarce - może to być pół godziny jak i godzina. Nie napisałam (nie wiem sama już teraz dlaczego), że ciasto najlepiej zetrzeć sobie właśnie na tarce.

      Usuń
  13. uffff..trzymałam 10 minut, a po wyjęciu nie dało się nic z nim zrobić więc starłam na tarce :)jest już w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy trzeba najpierw pięć spod a po tem górę czy nie można wszystko zrobić na raz...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli podpieczemy spód wówczas mamy pewność, że nie powstanie zakalec. Masa budyniowa jest wilgotna, do tego truskawki też puszczą nieco soku. Całość jest "ciężka" i ciasto pod spodem mogłoby się nie dopiec. Osobiście do tej pory nie próbowałam piec całości. Jeśli jednak zdecydujesz się na ten krok, to daj znać, jak ciasto się upiekło :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen