Składniki:
Ciasto kruche:
- 2,5 szklanki mąki
- 250 g masła lub margaryny (zimnego)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 budynie waniliowe
- 1/2 szklanki oleju
- 500 g truskawek
(40 % i 60 %) i wkładamy do zamrażarki. Blachę o wymiarach 33x20 cm lekko smarujemy masłem i wykładamy większą część ciasta, lekko je wklepując. Podpiekamy na złoty kolor przez 20 minut w temperaturze 190 stopni. Wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Pianka budyniowa: Białka ubić na sztywno. Partiami dosypywać cukier oraz cukier waniliowy. Mieszać do uzyskania gładkiej i lśniącej bezy. Następnie dodać budynie, wymieszać, a na końcu wlewać powoli olej.
Na wystudzony spód wyłożyć pianę.
Truskawki umyć i obrać z szypułek. Większe owoce pokroić na połówki. Układać je otworami do góry, lekko wciskając w pianę. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec około 30-40 minut w temperaturze 190 stopni, wystudzić. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Źródło: (klik)
Czerwcowa miłość <3
Już dawno temu miałam takie upiec, świetnie wygląda, musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie (:
OdpowiedzUsuńKruche ciasto, masa i truskawki, poezja!!! :)
OdpowiedzUsuńJak ja kocham sezon truskawkowy! Tyle pysznych ciast teraz można robić, np. takie jak Twoje :)
OdpowiedzUsuńmmm uwielbiam takie ciasta:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam to ciacho! :) przeważnie gości u mnie w wersji z malinami :)
OdpowiedzUsuńLubię takie proste i smaczne ciasta z owocami. A zdjęcie polnych kwiatów bardzo piękne :)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne ale z jabłkami, muszę wypróbować wersję z truskawkami bo wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńJedno z lepszych ciast jakie jadłam. Pycha.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta! Najlepsze połączenie :)
OdpowiedzUsuńPiękne kwiatki, i pyszne ciacho. Pianką mnie kupiłaś.
OdpowiedzUsuńCzy budynie trzeba ugotować, czy tylko wsypać?
OdpowiedzUsuńBudynie należy tylko wsypać :)
Usuńna jaki czas umieścić ciasto w zamrażalce?
OdpowiedzUsuńTak długo, aby ciasto dało się bez problemu zetrzeć na tarce - może to być pół godziny jak i godzina. Nie napisałam (nie wiem sama już teraz dlaczego), że ciasto najlepiej zetrzeć sobie właśnie na tarce.
Usuńuffff..trzymałam 10 minut, a po wyjęciu nie dało się nic z nim zrobić więc starłam na tarce :)jest już w piekarniku :)
OdpowiedzUsuńCzy trzeba najpierw pięć spod a po tem górę czy nie można wszystko zrobić na raz...?
OdpowiedzUsuńJeśli podpieczemy spód wówczas mamy pewność, że nie powstanie zakalec. Masa budyniowa jest wilgotna, do tego truskawki też puszczą nieco soku. Całość jest "ciężka" i ciasto pod spodem mogłoby się nie dopiec. Osobiście do tej pory nie próbowałam piec całości. Jeśli jednak zdecydujesz się na ten krok, to daj znać, jak ciasto się upiekło :) Pozdrawiam :)
Usuń