poniedziałek, 15 czerwca 2015

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, pieczarkami i mozzarellą


"Nie narzekaj, że masz pod górkę, skoro zmierzasz na szczyt".

Jak się trzymacie przy poniedziałku? Pierwsza kawa już za Wami? Ja zaraz lecę po drugą - za oknem, zimno, leje deszcz, wieje wiatr... pogoda dobra do spania ;)



Składniki:
  • 200 g makaronu pełnoziarnistego
  • 500 g pieczarek
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatałowa
Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz, przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką; smażyć aż będą miękkie i cała woda z nich odparuje.
Szpinak myjemy, dokładnie odsączamy i wrzucamy na osobną patelnię z odrobiną tłuszczu. Oprószamy solą i pieprzem. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość i będzie miękki doprawiamy go jeszcze gałką muszkatałową.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Makaron, pieczarki i szpinak wymieszać dokładnie ze sobą. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzch zetrzeć na tarce mozzarellę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut, aż ser ładnie się roztopi.




9 komentarzy:

  1. Bardzo lubię tego rodzaju zapiekanki i połączenie mozzarelli z pieczarkami. Twoje danie wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda :) Dla mnie bez szpinaku byłaby idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne danie, ma w sobie wszystko co lubię, zapiekanek jestem szczególną fanką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka zapiekanka zadowoli pewnie wielu. Mnie na pewno. Pysznie ją zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem wielką fanką takich zapiekanek, szczególnie, że mi jakoś nie wychodzą ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale mam smaka na twoją zapiekankę. uwielbiam szpinak, pieczarki. Pycha

    OdpowiedzUsuń
  7. Kilka pytan: czy szpinak jest bez czosnku i smietany/twarozku?
    Na ile osob jest ta porcja?
    Pozdrawiam ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szpinak doprawiłam TYLKO solą, pieprzem i gałką muszkatałową :) Jeśli chcesz, możesz doprawić według własnego uznania :)
      Porcja, którą przygotowałam jest dla 2 osób :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...