18.6.15

Kostka truskawkowa



"Nie każdy dzień jest w 100% dobry,
ale w każdym zdarza się coś dobrego".
 :))


Dzisiaj już czwartek, przedsmak weekendu, więc może już pora pomyśleć o jakimś cieście do sobotniej kawki? Wśród owoców królują nadal moje ulubione truskawki, więc nie mogłam nie wykorzystać ich w celach cukierniczych ;) Ciasto wydaje się pracochłonne, ale w rzeczywistości nie zajmuje dużo czasu. Biszkopt można oczywiście upiec dzień wcześniej. W smaku jest mocno owocowe a zarazem delikatne. Ucieszy zwłaszcza zwolenników truskawek ^^ a także amatorów niezbyt słodkich wypieków. Ciasto nie jest za słodkie, dzięki czemu lepiej czuć jego owocową nutę. Cała duża blaszka poszła w jedno niedzielne po południe. Chyba nie trzeba nic więcej dodawać? :)


Przepis na dużą blachę

Składniki:

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek wody
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa truskawkowa:
  • 1 kg truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 galaretki truskawkowe
Pianka truskawkowa:
  • 2 galaretki
  • 2 śnieżki
  • 2 szklanki mleka
Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy 6 łyżek wody i ubijamy na sztywno. Partiami wsypujemy cukier i nadal ubijamy, aż będzie będzie gładka i lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Na końcu, mieszając delikatnie i powoli, wsypujemy wymieszane ze sobą obie mąki oraz proszek do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut. Wyjmujemy i studzimy. Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, wyjmujemy je z formy i zdejmujemy papier. Gdy biszkopt całkiem wystygnie, przekrawamy go na pół.

Masa truskawkowa: Umyte truskawki wrzucamy do garnka i dodajemy cukier. Gotujemy aż truskawki puszczą sok i zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera miksujemy na jednolitą masę (bez grudek). Truskawki ponownie zagotowujemy. W 1/2 szklance wody rozprowadzamy 2 budynie. Zawiesinę wlewany do gotującego się musu i dokładnie mieszamy. Masa powinna nam wyraźnie zgęstnieć. Gdy zacznie bulgotać zdejmujemy z ognia (!) i dosypujemy galaretki. Dokładnie całość mieszamy, aby galaretki dobrze się rozpuściły. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa wyraźnie nam zgęstnieje rozprowadzamy ją na jednej połowie biszkoptu a na wierzch kładziemy drugą połowę ciasta. Odstawiamy do lodówki.

Pianka truskawkowa: Galaretki przyrządzamy według przepisu na opakowaniu, z tym że, przygotowujemy je w 2,5 szklance wody. Mleko wlewamy do miski. Wsypujemy 2 śnieżki i ubijamy aż powstanie sztywna masa. Do ubitych śnieżek wlewamy tężejącą galaretkę i mieszamy. Masę rozprowadzamy na wierzchu ciasta i wstawiamy do lodówki.





13 komentarzy:

  1. Pyszne ciacho :) moje smaki:) i do tego z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pychotka, takie ciacho to jest to! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne i proste ciasto :) Ja już tylko czekam, aby ten tydzień się skończył, bo już po prostu nie mam siły, jeszcze tylko jutrzejszy egzamin i koniec.

    OdpowiedzUsuń
  4. dotarłam wreszcie po to ciacho ;) dawaj szybciutko ;)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajna kostka :) Musi być pyszna, bo z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. apetyczna i pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z takim ciastem dzień od razu wydaje się lepszy! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Superowe! Uwielbiam ciasta z truskawkami :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne ciasto i super zdjęcia :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bajecznie, poczęstowałabym się :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen