7.6.15

Muffinki z rabarbarem i orzechami


"Nie zmieniaj się dla kogoś. Pracuj nad sobą tylko i wyłącznie dla siebie.
To Ty masz popatrzeć w lustro i widzieć tego, kim jesteś,
a nie marionetkę uszytą z ludzkich upodobań".


To już jeden z ostatnich przepisów z wykorzystaniem rabarbaru w tym roku, bowiem w kolejce już czekają truskawki. A są one tego sezonu wyjątkowo pyszne i słodkie. Zatem dzisiaj rabarbar w ostatniej odsłonie w towarzystwie orzechów. Dużym plusem tych muffinek jest krótki czas przygotowania - parę ruchów łyżką, do foremek, chwila w piekarniku i gotowe :)

Składniki na 12 muffinek:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka kefiru lub jogurtu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łodygi rabarbaru
  • garść posiekanych orzechów włoskich
Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce roztrzepujemy jajko, wlewamy olej i kefir bądź jogurt. Mokre składniki wlewamy do suchych i niedbale mieszamy. Dorzucamy posiekane orzechy. Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dorzucamy do ciasta i ponownie mieszamy, aby cały obkleił się ciastem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wykładamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Pieczemy około 25 minut aż do suchego patyczka.





5 komentarzy:

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen