niedziela, 7 czerwca 2015

Muffinki z rabarbarem i orzechami


"Nie zmieniaj się dla kogoś. Pracuj nad sobą tylko i wyłącznie dla siebie.
To Ty masz popatrzeć w lustro i widzieć tego, kim jesteś,
a nie marionetkę uszytą z ludzkich upodobań".


To już jeden z ostatnich przepisów z wykorzystaniem rabarbaru w tym roku, bowiem w kolejce już czekają truskawki. A są one tego sezonu wyjątkowo pyszne i słodkie. Zatem dzisiaj rabarbar w ostatniej odsłonie w towarzystwie orzechów. Dużym plusem tych muffinek jest krótki czas przygotowania - parę ruchów łyżką, do foremek, chwila w piekarniku i gotowe :)

Składniki na 12 muffinek:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka kefiru lub jogurtu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łodygi rabarbaru
  • garść posiekanych orzechów włoskich
Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce roztrzepujemy jajko, wlewamy olej i kefir bądź jogurt. Mokre składniki wlewamy do suchych i niedbale mieszamy. Dorzucamy posiekane orzechy. Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dorzucamy do ciasta i ponownie mieszamy, aby cały obkleił się ciastem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wykładamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Pieczemy około 25 minut aż do suchego patyczka.




5 komentarzy:

  1. Ale ładne, ale puchate... Zjadłabym. Może jutro zrobię ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Orzechy do rabarbaru jak najbardziej. Muffiny wyglądają bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze są takie muffinki, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...