30.8.15

Placek kokosowy ze śliwkami


Szybkie i proste małe co nieco. Pieczone późnym wieczorem, aby ominąć skwar (znowu) lejący się z nieba... Przepis też wrzucam wieczorem, kiedy za oknem już ciemno... Mam już dość lata, z utęsknieniem czekam na jesień :P ;)


Tortownica 26 cm

Składniki:
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych + 2 łyżki  
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego (można zastąpić zwykłym mlekiem)
  • 500 g śliwek
Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka. Następnie partiami wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Wlać mleko kokosowe. Całość dokładnie wymieszać na gęste i gładkie ciasto. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Na wierzch poukładać śliwki skórką do dołu lekko je wciskając. Posypać ciasto 2 łyżkami wiórków kokosowych. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę (aż do suchego patyczka).





10 komentarzy:

  1. Chętnie upiekę takie ciasto, bo bardzo lubię i kokos i śliwki. Świetne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciacho, muszę wypróbować takie połączenie! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo efektownie, lubię sezon śliwkowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musiało być mega aromatyczne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda! Oj żeby tak ktoś podał teraz kawałeczek lub dwa:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki piękny placek! Musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wszystko co ma kokos biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen