3.2.17

Kurczak pieczony w płatkach kukurydzianych


Czasami chodzę jak zombie.
Czasami jasny szlag mnie trafia.
Czasami się zastanawiam, skąd mam jeszcze tyle siły...
Z cyklu - druga strona macierzyństwa.


Odkąd zrobiłam jakiś czas temu tego kurczaka nie mamy go dosyć. W końcu jakiś inny sposób na filet i to w wersji jak najbardziej fit. Pieczony w piekarniku, w marynacie jogurtowej. Jedynym "tłustym" akcentem był sos czosnkowy z odrobiną majonezu. Jak dla mnie kurczak idealny. Do tego korniszony lub ostre ogórki chili i nam to wystarczyło by najeść się do syta :)


Składniki:
  • 2 duże filety z kurczaka
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 opakowania płatków kukurydzianych
Filety kroimy na równej wielkości kawałki. Obtaczamy je w przyprawach a następnie mieszamy z jogurtem naturalnym. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Płatki kukurydziane kruszymy na mniejsze kawałki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Filety wyjmujemy z lodówki i obtaczamy je w płatkach kukurydzianych (lekko je dociskając). Gotowe kawałki układamy na blasze i pieczemy około 30 minut. Podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym. 






9 komentarzy:

  1. bez kitu wygląda lepiej niż w KFC.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię smak takiego kurczaka :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam wczoraj na obiad - mąż się zajadał, aż mu się uszy trzęsły!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubie tak przygotowanego kurczaka :-) Chrupiący i bardzo smaczny :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy płatki kukurydziane przykleją sie bez problemu do tego jogurtu ?,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droga Kamilo - tak, przykleją się bez problemu. Dodatkowo, żeby się lepiej trzymały możesz każdy obtoczony kawałek nieco ścisnąć w dłoni :)

      Usuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen