17.5.19

Szparagi smażone z szynką i serem




Słoneczne chwile.
Szybka kawa.
Czerwone paznokcie.


Takie szparagi to świetny sposób na przystawkę. Można je podać zarówno na ciepło, jak i na zimno - choć ja zdecydowanie preferuję ten pierwszy sposób. Roladki robi się szybko, łatwo i - co równie istotne - z takich składników, które zazwyczaj każdy ma w domu. Prosty sposób na szparagi, który zachwyci nie jednego z Was :) Nie trzymajcie się ściśle proporcji - pęczek szparagów pęczkowi nie równy i każdemu może wyjść inna ilość. Mi wyszło 5 roladek, w każdej po 3 szparagi.


Składniki na 2 porcje:

  • pęczek białych szparagów
  • 5 plasterków szynki*
  • 5 plasterków sera

 Dodatkowo:
  • 2 jajka
  • mąka, bułka tarta
  • sól, cukier
  • masło 
*plastry szynki powinny być duże, aby bez problemu można było zawinąć w nie szparagi


Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końce i gotować przez kilka minut w wodzie z dodatkiem szczypty soli, cukru oraz kawałeczka masła. Następnie wyjąć je i odsączyć na papierowym ręczniku. Na desce ułożyć plastry szynki, na nie plastry sera a na ser po 3 szparagi. Następnie zawinąć je w rulony a końce spiąć wykałaczką. Roladki panierować kolejno w mące, następnie w roztrzepanym jajku a na koniec w bułce tartej. Smażyć je na rozgrzanym tłuszczu na brązowy kolor z każdej strony. Podawać na ciepło lub na zimno. Przed podaniem wyjąć wykałaczki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen