Każdy dzień warto zacząć od dobrego śniadania. W ciągu tygodnia stawiamy raczej na szybkie posiłki ale w weekend kto nam zabroni trochę leniwej atmosfery? Wprawdzie te bułeczki przygotowuje się ekspresowo, jednak na pewno większość z Was nie przygotowałaby ich przed wyjściem do pracy. Ale w sobotę czy w niedzielę jest jak najbardziej wskazana odrobina luksusu :D
Takie bułeczki to świetny sposób na zagospodarowanie wczorajszego pieczywa, które już nie zachęca do jedzenia. Dzięki temu nie zmarnujemy jedzenia a przy okazji możemy zrobić czyszczenie lodówki, bowiem możemy do nich włożyć i zapiec co tylko chcemy. Kawałek boczku chowa się w lodówce i nie wiadomo co z nim zrobić? No to siup do środka. Pół pomidora? Jak najbardziej się nada! Trochę sera? Ależ proszę bardzo! :) I wszyscy będą zadowoleni :)
Fajnie, jeśli bułki są trochę mniejsze, wówczas nadzienie nie "zgubi" się w środku. No chyba, że napełnicie je po same brzegi :D
Składniki na 4 porcje:
- 4 bułki
- 4 jajka
- 4 plastry szynki
- 1 pomidor
- 4 plastry sera
- masło
- sól, pieprz
- świeży szcyzpiorek
Z bułek odciąć wierzch i wydrążyć środek. Bułki od środka nasmarować masłem. Włożyć do nich plastry szynki, sera i pomidorów. Na wierzch wbić jajko. Oprószyć je solą i pieprzem. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać tak długo, aż jajko się zetnie - około 20-25 minut. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
cudowny początek dnia. Dziękuję za pomysł i piękne zdjęcia. Pozdrawiam, Andula
OdpowiedzUsuń