20.5.19

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką


"Jestem wyjątkowo cierpliwa, pod jednym wszelako warunkiem - że w końcu wyjdzie na moje".

Margaret Thatcher


Sezonowe wypieki to coś, co cenię najbardziej. Na jakiś czas ciasta z kremem odejdą w zapomnienie a my będziemy się cieszyć ciastami z owocami. Wprawdzie rabarbar to warzywo, jednak drożdżówką z nim w roli głównej otwieram sezon na owocowe wypieki :)


Od jakiegoś czasu nie kombinuję za dużo z ciastem drożdżowym - stawiam na jeden, sprawdzony przepis i zmieniam tylko dodatki. Tak było i tym razem. Ciasto drożdżowe znane jest Wam np. z tego (klik) przepisu.


Składniki na dużą blachę:

 Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 150 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy

Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:
  • 1 kg rabarbaru (waga po obraniu)


Ciasto drożdżowe: Przygotować zaczyn: mleko podgrzać w rondelku. Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do podwojenia objętości. Masło rozpuścić. Do miski przesiać mąkę, wsypać sól, cukier, cukier waniliowy i dodać 2 jajka. Następnie wlać ciepłe masło i wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto (ręcznie lub za pomocą miksera). Gotowe ciasto powinno gładko odchodzić od miski i być sprężyste. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1 godzinę). 
 
Kruszonka: Podane składniki zagnieść ze sobą na kruszonkę i włożyć do lodówki.
 
Rabarbar obrać i pokroić na równej wielkości kawałki. Blachę wysmarować delikatnie masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na wielkość blaszki i przełożyć je do niej. Rozłożyć na nim pokrojony rabarbar. Na rabarbar rozłożyć kruszonkę i całość lekko docisnąć. Ciasto odstawić na 20 minut do napuszenia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Drożdżówkę piec około 25-30 minut.



4 komentarze:

  1. Kochamy drożdżowe ciasta z dodatkiem sezonowych owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I pojawiło się to, co lubię: drożdżowiec z kruszonką i owocowym wsadem. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzy mi się takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen