"Jestem wyjątkowo cierpliwa, pod jednym wszelako warunkiem - że w końcu wyjdzie na moje".
Margaret Thatcher
Sezonowe wypieki to coś, co cenię najbardziej. Na jakiś czas ciasta z kremem odejdą w zapomnienie a my będziemy się cieszyć ciastami z owocami. Wprawdzie rabarbar to warzywo, jednak drożdżówką z nim w roli głównej otwieram sezon na owocowe wypieki :)
Od jakiegoś czasu nie kombinuję za dużo z ciastem drożdżowym - stawiam na jeden, sprawdzony przepis i zmieniam tylko dodatki. Tak było i tym razem. Ciasto drożdżowe znane jest Wam np. z tego (klik) przepisu.
Składniki na dużą blachę:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki
- 30 g drożdży
- 150 ml mleka
- 80 g cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
Kruszonka:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 150 g mąki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- 1 kg rabarbaru (waga po obraniu)
Ciasto drożdżowe: Przygotować zaczyn: mleko podgrzać w rondelku. Do
ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki.
Wymieszać i odstawić do podwojenia objętości. Masło rozpuścić. Do miski
przesiać mąkę, wsypać sól, cukier, cukier waniliowy i dodać 2 jajka. Następnie
wlać ciepłe masło i wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto (ręcznie lub za pomocą
miksera). Gotowe ciasto powinno gładko odchodzić od miski i być sprężyste.
Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1
godzinę).
Kruszonka: Podane składniki zagnieść ze sobą na kruszonkę i włożyć do lodówki.
Rabarbar obrać i pokroić na równej wielkości kawałki. Blachę wysmarować delikatnie masłem lub wyłożyć papierem
do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na wielkość
blaszki i przełożyć je do niej. Rozłożyć na nim pokrojony rabarbar. Na rabarbar rozłożyć kruszonkę i całość lekko docisnąć. Ciasto odstawić na 20 minut do napuszenia. Piekarnik
nagrzać do 190 stopni. Drożdżówkę piec około 25-30 minut.
Kochamy drożdżowe ciasta z dodatkiem sezonowych owoców :)
OdpowiedzUsuńI pojawiło się to, co lubię: drożdżowiec z kruszonką i owocowym wsadem. Pozdrawiam, Andula
OdpowiedzUsuńMarzy mi się takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ❤
OdpowiedzUsuń