Od kilku dni zabieram się za opublikowanie tego posta. Cóż, na prawdę nie mam czasu... Jeśli miałabym opublikować swój szczegółowy plan dnia z dwójką małych dzieci, to podejrzewam, że część z Was w połowie czytania zamknęłaby stronę, gdyż wywodowi nie byłoby końca. Trochę to frustrujące nie mieć w ogóle czasu dla siebie, ale póki daję radę wypić ciepłą kawę (choć zajmuje to dosłownie chwilę), to chyba nie ma aż takiej tragedii... :) Albo przynajmniej tak sobie wmawiam ;)
Na pożegnanie października zapraszam Was na pyszną drożdżówkę z jabłkami. Ciasto oraz kruszonkę znacie już z ciasta w wersji ze śliwkami (klik) ale tym razem na cieście wylądowały jabłka. Proste i pyszne ciasto w towarzystwie ciepłej herbaty i ulubionej książki to jeden z moich sposobów na przetrwanie jesiennej chandry. Szkoda tylko, że coraz rzadszy...
Składniki na dużą blachę:
Ciasto
drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 150 ml mleka
- 80 g cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
Nadzienie jabłkowe:
- 2 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- 1 spora łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka bułki tartej
Kruszonka:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 180 g mąki pszennej
Kruszonka: Podane składniki zagnieść ze sobą na kruszonkę i włożyć do lodówki.
Ciasto drożdżowe: Przygotować zaczyn: mleko podgrzać w rondelku. Do
ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki.
Wymieszać i odstawić do podwojenia objętości. Masło rozpuścić. Do miski
przesiać mąkę, wsypać sól, cukier, cukier waniliowy i dodać 2 jajka. Następnie
wlać ciepłe masło i wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto (ręcznie lub za pomocą
miksera). Gotowe ciasto powinno gładko odchodzić od miski i być sprężyste.
Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1
godzinę).
Jabłka: W międzyczasie przygotować nadzienie. Jabłka obrać,
wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier,
cynamon oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszać.
Podane składniki na kruszonkę dobrze ze sobą
zagnieść i odstawić. Blachę wysmarować delikatnie masłem lub wyłożyć papierem
do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na wielkość
blaszki i przełożyć je do niej. Jabłka wyłożyć równomiernie na ciasto i posypać kruszonką. Ciasto odstawić na około 20 minut do napuszenia. Piekarnik
nagrzać do 190 stopni. Drożdżówkę piec około 25-30 minut.
jak dla mnie to drożdzowa klasyka. Dziękuję za przepis i przepiękne zdjęcia. życzę Ci więcej międzyczasu dla siebie i przyjemności. Pozdrawiam cieplutko , Andula
OdpowiedzUsuńTak najlepiej spędzać jesień - z ciastem, herbatką i dobrą książką
OdpowiedzUsuńDrożdżowe wypieki należą do moich ulubionych :) Pyszne ciasto kochana :)
OdpowiedzUsuńPyszota,drożdżowe na wypasie :-)
OdpowiedzUsuńrewelacyjne ciacho
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciacho na jesienne popołudnia przy herbatce :)
OdpowiedzUsuń