Smaczne i pożywne danie na chłodne dni. Składniki proste, zachodu też z nim nie ma dużo. Po prostu wszystko do jednego gara i już ;) Inspiracją był dla mnie przepis z ostatniego numeru magazynu Moje Gotowanie (11/2019). Pozwoliłam sobie jednak sporo zmienić oryginał.
Składniki:
- 2 kawałki kiełbasy
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- 3 ziemniaki
- 1/4 małej główki białej kapusty
- 1 czerwona papryka
- 1 litr bulionu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- sól, pieprz, cząber, majeranek, chili, słodka i wędzona papryka
Cebulę obrać i posiekać. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę wrzucić do garnka na rozgrzany tłuszcz i zeszklić. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i paprykę pokrojoną w paski. Chwilę przesmażyć i dodać drobno posiekaną kapustę. Całość zalać bulionem i gotować na średnim ogniu. W międzyczasie, na dużym ogniu, podsmażyć na patelni pieczarki oraz kiełbasę pokrojoną w plasterki. Następnie dodać je do garnka i dołożyć koncentrat pomidorowy, liść laurowy i ziele angielskie. Garnek przykryć i gotować na małym ogniu aż wszystkie składniki zmiękną. Doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką i wędzoną papryką, majerankiem, cząbrem i opcjonalnie - chili. Podawać z pieczywem.
pyszne danie
OdpowiedzUsuńi ile pieczeni za jednym razem: brzuszki pełne, dzieci szczęśliwe i mało garów do .... mycia. Lubię dania jednogarnkowe. Dziękuję za pomysł. Pozdrawiam, Andula
OdpowiedzUsuń