24.6.16

Waniliowa kawa mrożona


Nie pytam się, czy u Was takie same upały jak u mnie, bo na pewno usłyszę twierdzącą odpowiedź. Rano temperatura wydawała się jeszcze znośna, by późnym po południem osiągnąć swoje apogeum. Szukamy najlepszych sposobów na ochłodę. Jednym z nich jest kawa mrożona, która oprócz hektolitrów wody daje przyjemne orzeźwienie. U mnie w wersji waniliowej. Dla M z bitą śmietaną, dla mnie bez :)


Składniki (na 2 porcje):
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 200 ml wody
  • 200 ml zimnego mleka
  • 2 gałki lodów waniliowych
  • 2 łyżki syropu waniliowego (można dać cukier waniliowy)
  • kostki lodu
  • opcjonalnie: bita śmietana i starta czekolada 
Kawę zaparzamy w 200 ml wody, studzimy. Do wysokiego naczynia wlewamy chłodną kawę, dolewamy zimne mleko, syrop waniliowy i lody. Mieszamy za pomocą blendera. Do szklanki wsypujemy po kilka kostek lodu i wlewamy kawę. Jeśli ktoś ma ochotę może kawę podać z bitą śmietaną i startą czekoladą.




8 komentarzy:

  1. O tak, to dzisiaj ratunek na wszystko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. mimo że za kawami nie przepadam to mrożone akurat lubię sobie od czasu do czasu wypić. A taką to już szczególnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Boska! Na pewno sobie zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  4. kawę lubię i to za bardzo, ale gorącą i czarną, takiej jeszcze nie próbowałam - ciekawe czy mi zasmakuje?:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, przepadam za kawą mrożoną, muszę sobie zrobić :))

    OdpowiedzUsuń
  6. mrożoną kawą z pewnością nie pogardzę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealna na taką pogodę :)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen