11.9.12

Koktajl zdrowia

Odkąd pierwszy raz zrobiłam ten koktajl powracam do niego ilekroć mam dostęp do dużej ilości jabłek. Uwielbiam go również przede wszystkim z powodu jego smaku. Przyrządzając go pierwszy raz byłam nastawiona wobec niego trochę sceptycznie, by później zapiać z zachwytu :) Nigdy nie sądziłam, że połączenie maślanki, soku z jabłek i paru dodatków pozwoli uzyskać tak fantastyczną kombinację. 
Koktajl należy raczej do tych niskokalorycznych i świetnie nadaje się na podwieczorek. Myślę, że śmiało można dodać do niego także płatki owsiane, otręby czy musli, wtedy mamy pyszne i zdrowe śniadanko :) (Postaram się niebawem wypróbować :))
W oryginalnym przepisie przewidywane jest użycie również surowych żółtek, jednak pominęłam ten dodatek i prezentuję wersję z moimi zmianami.


Na 2 porcje
  • 500 ml maślanki
  • 125 ml świeżo wyciśniętego soku z jabłek
  • 2 łyżeczki miodu
  • pół łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i rozlać do szklanek. Wierzch posypać odrobiną cynamonu.
No to zdrówko :)

Źródło: Ewa Aszkiewicz, Kuchnia polska.



3 komentarze:

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen