Odkąd pierwszy raz zrobiłam ten koktajl powracam do niego ilekroć mam dostęp do dużej ilości jabłek. Uwielbiam go również przede wszystkim z powodu jego smaku. Przyrządzając go pierwszy raz byłam nastawiona wobec niego trochę sceptycznie, by później zapiać z zachwytu :) Nigdy nie sądziłam, że połączenie maślanki, soku z jabłek i paru dodatków pozwoli uzyskać tak fantastyczną kombinację.
Koktajl należy raczej do tych niskokalorycznych i świetnie nadaje się na podwieczorek. Myślę, że śmiało można dodać do niego także płatki owsiane, otręby czy musli, wtedy mamy pyszne i zdrowe śniadanko :) (Postaram się niebawem wypróbować :))
W oryginalnym przepisie przewidywane jest użycie również surowych żółtek, jednak pominęłam ten dodatek i prezentuję wersję z moimi zmianami.
Na 2 porcje
- 500 ml maślanki
- 125 ml świeżo wyciśniętego soku z jabłek
- 2 łyżeczki miodu
- pół łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i rozlać do szklanek. Wierzch posypać odrobiną cynamonu.
No to zdrówko :)
Źródło: Ewa Aszkiewicz, Kuchnia polska.
Wypiłabym taki;)
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo. :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie- samo zdrowie, mało kalorii. Idealny koktajl na detox ; )
OdpowiedzUsuń