Pewnie się powtarzam, ale to ciasto jest potwierdzeniem mojej tezy, że najprostsze bywa najlepsze :) Jeszcze jak dorzucę, że przepis na ów wypiek pochodzi z zeszytu mojej babci, to sukces gwarantowany :) Niby nic nadzwyczajnego - ot, zwykłe ciasto biszkoptowe i jabłka. Ale za to jaki efekt smakowy. U mnie ciasto zawsze znika w jedno po południe; nawet nie zdąży wystygnąć a już wszyscy się na nie rzucają :) Jak dla mnie - to kwintesencja babiego lata :) Pewnie co niektórzy stwierdzą - "bez rewelacji" ale naprawdę gorąco zachęcam do upieczenia tego ciasta :) Tym bardziej, że nie wymaga zbyt wiele zachodu ani specjalnych umiejętności kulinarnych :)
Tortownica o średnicy 26 cm- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z połowy cytryny
- około 75 dag jabłek
- cynamon
- cukier brązowy
- cukier puder
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i nadal ubijamy. Dodajemy żółtka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypujemy skórkę z cytryny.
Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy połowę ciasta i układamy połowę jabłek. Następnie wlewamy resztę ciasta a na wierzchu układamy pozostałą część jabłek. Można teraz posypać dodatkowo ciasto cynamonem lub cukrem brązowym (niekoniecznie).
Ciasto pieczemy 40 minut w temp. 180oC. Gdy wystygnie posypujemy cukrem pudrem.
Super przepis, właśnie wyjąłem z piekarnika i dałem w prezencie żonie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dziękuję:) Mam nadzieję, że prezent smakował:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWyśmienity pozdrawiam Mandlene17 /doskonały
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakował:) Pozdrawiam również bardzo ciepło:)
UsuńNIE MAM TALENTU DO ROBIENIA CIAST ALE MOŻE TO CIASTO MI WYJDZIE Z UWAGI NA DZISIEJSZE 58 URODZINY MOJEGO TATY ... :) WŁAŚNI JEST W PIEKARNIKU
OdpowiedzUsuńzrobilam .wstawilam do piekarnika i zglupialam....gdzie tluszcz? ciasto bez tluszczu ? no ale juz sie piecze ,ciekawe co z tego wyrosnie i czy bedzie rzeczywiscie dobre..napisze po zjedzeniu kawalka
OdpowiedzUsuńohhhh !!!! to znowu ja ,anonimowy z postu wyzej .to jest cudownie delikatne ,przepyszne ciasto . wyszlo piekne . zjemy i zrobie nastepne. dziekuje za przepis .
OdpowiedzUsuń