wtorek, 7 maja 2013

Curd rabarbarowy vel słodka musztarda :D


-Piękna Ci wyszła ta musztarda. Będzie w sam raz na grilla.
-Ale to nie jest musztarda. To krem rabarbarowy. A dokładniej curd!
-Wszystko jedno, i tak ma sraczkowaty kolor.

Czasami szczerość mojego taty powala mnie do bólu. No ale przynajmniej wiem, po kim odziedziczyłam w spadku taki cięty język :P


Wracając dzisiaj z zakupów zaglądnęłam do pobliskiego warzywniaka z nadzieją znalezienia tam rabarbaru. I miałam dobre przeczucia - udało mi się dorwać małą siateczkę tego cudownego warzywa. Cały rok już czekałam na sezon rabarbarowy. Kiedyś średnio przeze mnie lubiany ale od kilku lat niezmiernie okrywany chwałą :D Ubzdurałam sobie, że pierwszy zdobyty przeze mnie rabarbar wykorzystam do czegoś, czego do tej pory nie robiłam. I padło na curd. Na wielu blogach gościł już lemon curd czy orange curd, więc dlaczego by nie spróbować wersji rabarbarowej? A jak kobieta sobie coś ubzdura to i też to zrobi.

Przepis na Rhubarb curd znalazłam tutaj i nieznacznie go zmodyfikowałam. Zachwycona pięknym kolorem i konsystencją oryginału miałam nadzieję, że mój będzie choć w połowie podobny. Troszkę się przeliczyłam, gdyż mój rabarbar nie miał tak pięknej, czerwonej barwy i dlatego curd z wyglądu przypomina musztardę :P Próbowałam nawet troszkę wzbogacić jego kolor sokiem z buraków, ale na nic się to zdało. Zdecydowanie za to nadrabia smakiem :) Jest pyszny, chociaż mnie osobiście nie powalił na kolana - za to mojego tatę tak - wyjadał łyżeczką ze słoika :P
Zatem dosyć gadania - zapraszam na curd, okrzyknięty w moim domu słodką musztardą :D


Porcja na duży słoik (nieco większy niż na zdjęciu)

Składniki:
  • 400 g rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • 6 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 100 g masła
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Zasypujemy 3 łyżkami cukru i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rabarbar przekładamy do rondelka i gotujemy na średnim ogniu aż się rozpadnie. Dla uzyskania lepszej konsystencji możemy zblendować (ja z powodu awarii mojego sprzętu posłużyłam się mikserem, stąd tekstura mojego curdu nie jest tak idealnie jednolita). Studzimy.

W osobnej misce ubijamy na parze żółtka ze szczyptą soli i resztą cukru. Gdy masa podwoi swoją objętość i nabierze puszystej konsystencji, zdejmujemy garnek z kąpieli wodnej i powoli wlewamy masę rabarbarową i skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy masło i dokładnie miksuemy, aż wszystko nabierze jednolitej konsystencji. Gotowy curd przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do tygodnia.


Przepis dołączam do rabarbarowej akcji:

17 komentarzy:

  1. O rabarbarowy curd? Super pomysł! :) Pewnie mocno kwaskowaty, a to lubię :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem, jest trochę kwaskowaty ale to w tym przypadku jest tylko zaletą:)

      Usuń
  2. Ej, to naprawdę rabarbar? Co za kolorek! Ja dziś robiłam lemon curd :) Następnym razem pokuszę się o coś takiego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Sraczkowaty kolor, czy nie- mnie się podoba i z chęcią bym posmakowała. Kiedyś też nie przepadałam za rabarbarem. Teraz uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Tobie się podoba!:) Teraz mi się coraz bardziej podoba jego kolor choć początkowo nie byłam zachwycona:)

      Usuń
  4. kolor świetny!;) ważne ze smakuje, a nazwa kwestia gustu;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ojej. ciekawy ten przepis:> no i rzeczywiście- wygląd ma musztardy :P
    pozdrawiam i dziękuję za Twój udział w rabarbarowej akcji:)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajny przepis, kolorek faktycznie niezły:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciężko tacie racji nie przyznać...;););) ale pomysł na curd przedni!;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kurcze, rzeczywiście wygląda jak musztarda:D Podoba mi się:D

    OdpowiedzUsuń
  10. Nowe oblicze rabarbaru...
    fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zaintrygował mnie Twój przepis na rabarbarowy curd ! Ale oczywiście wypróbuję, bardzo jestem ciekawa jego smaku, kolor imponujący ;) Cieplutko pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Też postanowiłam poeksperymentować z rabarbarem i zrobiłam curd :) i jak zobaczyłam kolor po dodaniu żółtek też mi się skojarzyło z musztardą :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...