wtorek, 18 czerwca 2013

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką



"Nie ma znaczenia z jakiego punktu startujesz. Ważne jest, dokąd zmierzasz".

Wstałam przed 6. Obolała po wczorajszym "treningu". Założyłam buty i poszłam pobiegać. Tak, jestem z siebie dumna. Nawet, jeśli pobiegłam dzisiaj poniżej swoich możliwości. W coraz bardziej narastającej duchocie. I skąpana w promieniach słonecznych od których wyskoczyły mi piegi.

:))

Ciasto, które Wam dzisiaj prezentuję to swojego rodzaju klasyk podczas sezonu truskawkowego. Delikatne i lekkie ciasto jogurtowe, soczyste truskawki i chrupiąca kruszonka. Dodatkowo ciasto długo pozostaje świeże. Piszecie się na nie?;) Zatem zapraszam na kawałek lata :)
Wybaczcie, że nie podałam dokładnych proporcji kruszonki, ale robiłam ją "na oko",w pośpiechu i sypałam tyle aby dała się uformować w kulę.


Tortownica o średnicy 28 cm

Składniki:

Ciasto:
  • kubeczek jogurtu naturalnego (150 g)
  • 3 jajka
  • 250 g cukru
  • 375 g mąki
  • 100 ml oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka (z górką) proszku do pieczenia
  • około 1 kg truskawek
Kruszonka:
  • 2 łyżki masła
  • cukier
  • mąka

Z masła, mąki i cukru zrobić kruszonkę i włożyć ją do lodówki.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier oraz cukier waniliowy. Dalej ubijając dodawać żółtka, jogurt i olej. Na samym końcu wsypać mąkę z proszkiem i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy. Poukładać truskawki. Na wierch ciasta rozłożyć kruszonkę. Piec około 40 minut w temperaturze 180o C (do suchego patyczka). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



Ciasto dodaję do akcji:


Truskawkowy zawrót głowy 2013

24 komentarze:

  1. Uwielbiam takie ciasta, najbardziej do kawki :))

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przepysznie, z chęcią bym go spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste, a jakie efektowne zarazem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne, smaczne, czego chcieć więcej:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wyobrażam sobie sezonu truskawkowego bez takiego jogurtowego ciacha. Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  6. idealne do kawki, na podwieczorek, czy tak schrupania:D porywam kawałek do nauki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. smaczności! ja wczoraj miałam podobne ciacho - zniknęło nie wiadomo kiedy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. czego chcieć więcej,po prostu pyszne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj takie ciasta uwielbiam, bardzo apetyczne, a te goździki urocze :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. przepiękne zdjęcie:) ciasto musiało smakować obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda rewelacyjnie! Dziękuję za zgłoszenie do truskawkowej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne ciasto! Moje próby upieczenia ciasta jogurtowego lub babki jogurtowej zawsze kończą się zakalcem :(
    I uwielbiam goździki- właśnie takie ogródkowe z Twojego zdjęcia pachną najcudniej!

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmmm cudowne ciasto. Szczególnie teraz kiedy tyle truskawek wokoło :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciast z truskawkami nigdy dość:)

    OdpowiedzUsuń
  15. aj, jest pyszne, muszę koniecznie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zjadłabym kawałek na śniadanie, klasyczne najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Lubię, lubię, bardzo lubię! Piękne zdjęcia, uwielbiam Twoje fotki ;)
    Buziole

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...