poniedziałek, 17 marca 2014

Drożdżówki z marmoladą



Czerwone maki.
Ognista czerwień.
Pustynny piasek.
Biały akcent.

Padam...chyba pora na drugą kawę...
Choć do dzisiejszych drożdżówek zdecydowanie wolę mleko.Drożdżówki jeszcze ciepłe, prosto wyjęte z piekarnika, niesamowicie klejące się od nadmiaru marmolady.Pięknie pachnące i miękkie. Jedynie wyglądem trochę straszą ale co tam;) Daleko im co do niektórych idealnie wyglądających bułeczek na innych blogach ale kto by się tym przejmował? ;)
Dlatego życzę Wam udanego początku tygodnia a ja idę naładować akumulatory paliwem pt."cukier":D


Skorzystałam z tego przepisu robiąc drożdżówki (klik) nie mniej oryginał znajdziecie na Moich Wypiekach.

Porcja na 12 drożdżówek

Składniki:

Zaczyn:
  •  25 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 100 ml letniego mleka
  • szczypta soli
Ciasto:
  •  500 g mąki 
  • 70 g cukru
  • 250 ml letniego mleka
  • 75 g roztopionego masła, letniego
Dodatkowo:
  • marmolada lub dżem o dowolnym smaku (ja użyłam marmolady truskawkowej)

Składniki na zaczyn dokładnie ze sobą wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość.
Mąkę przesiać do miski i dodać cukier.
Masło roztopić i lekko przestudzić. Dolać mleko i podgrzewać aż całość będzie miała letnią temperaturę. Do miski z mąką i cukrem wlać zaczyn oraz mleko z masłem. Wyrobić elastyczne ciasto. Włożyć je do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie stolnicę oprószyć mąką i wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Rozsmarować na nim marmoladę i zwinąć w roladę. Ciasto pokroić na równe kawałki i ułożyć w odstępach na wysmarowanej tłuszczem blasze. Przykryć ściereczką i pozostawić na 10-15 minut do "napuszenia". Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Przed włożeniem drożdżówek do piekarnika posmarować ich wierzch śmietaną lub mlekiem. Bułeczki piec przez około 15-20 minut. Gotowe drożdżówki można polukrować.


24 komentarze:

  1. Prześliczne te drożdżówki! Ależ bym zjadła takiej domowej z dżemem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. szalejesz z tymi wstążkami :) a drożdżówki uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne drożdżówki, uwielbiam takie wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. widzę, że drożdżówki z marmoladą dzisiaj rządzą:) super!

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak opisałaś te drożdżówki, że aż mnie podniebienie z głodu zaswędziało!;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ach, domowe drożdżówki, no przecież lepiej być nie może! Puszyste ciasto, słodkie wnętrze :-) ... Rozmarzyłam się i w brzuchu zaczęło burczeć!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie piękne, przypomniały mi się czasy szkolne, gdy chodziło się do sklepiku na taką bułkę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też dziś zajadam się drożdżówkami,smaczne i pyszne!.

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealne ! mnie też drożdżowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne i na pewno pyszne w smaku:) dawno nie robiłam takich z marmoladką, ale mi smaku narobiłaś :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na śniadanko z kubkiem mleka lub kakao...mmm,pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj aż mi ślinka cieknie na sam widok :)) Super :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kuszące! Zjadłabym na śniadanie... Mniam

    OdpowiedzUsuń
  14. ale nimi kusisz:) porywam jedną:)

    OdpowiedzUsuń
  15. U mnie kawa jest, a drożdżówki brak! :(

    OdpowiedzUsuń
  16. palce lizać! dosłownie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mniaaaami! <3 Drożdżówki wyglądają cudnie. :) I lądujesz w moich polecanych, nie wiem jak to możliwe, że jeszcze Cię tam nie mam. ;*

    OdpowiedzUsuń
  18. Gratuluę świetnego bloga i jednocześnie chcę cię wyróżnić w zabawie Liebster Blog

    http://ziolkowkuchni.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-2.html

    OdpowiedzUsuń
  19. Pięknie się prezentują :) !

    Przyślesz mi kilka do Łodzi ;) ?!

    OdpowiedzUsuń
  20. Znakomite ciasteczka, do kawy wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Mmmm... wyglądają doskonale! Chyba się skuszę by je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...