3.3.14

Krówka


Mam taki fajny kalendarz z różnymi mottami na każdy miesiąc. I na marzec trafiła mi się ta oto rada:
" Pozwól sobie na małą przyjemność! Przynajmniej raz dziennie! To rozkaz! ". 
I co o tym myślicie? Od razu pojawia się uśmiech na twarzy, nieprawdaż? ;)
Taką małą przyjemnością może być np. kawałek ciasta. Może skusicie się na popularną krówkę? Moim gościom bardzo smakowała :)
Przepis znalazłam tutaj (klik), lecz wprowadziłam kilka zmian :)


Ciasto na dużą blachę

Składniki:

Ciasto :
  • 6 szklanek mąki
  • 300 g masła
  • 4 jajka
  • 4 łyżki miodu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • 750 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki masy kajmakowej
  • kostka masła
Dodatkowo:
  • puszka masy kajmakowej (użyłam gotowego kajmaku marki Gostyń)
  • 70 g płatków migdałowych

Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Blachę lekko natłuścić i wysypać odrobiną mąki. Ciastem równomiernie wylepić blachę. Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 15 minut.
W ten sam sposób postąpić z drugą częścią ciasta.
Krem: Masło odstawić w ciepłe miejsce aby zmiękło. Z mleka, cukru i proszku budyniowego przygotować budyń. Odstawić go w chłodne miejsce aż będzie zimny. Masło zmiksować na puszystą masę. Dodawać o łyżce zimnego budyniu i miksować dopóki krem nie będzie jednolity i gładki. Na końcu dodać 2 łyżki masy kajmakowej i ponownie wymieszać.
Gotowy krem rozprowadzić na jednym placku i nałożyć na wierzch drugi. Przykryć ściereczką i obciążyć (np deską i książkami) na kilkanaście godzin, aby placki nieco zmiękły.
Płatki migdałowe zrumienić na patelni na złoty kolor. Pozostałą masę kajmakową rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać płatkami migdałowymi. Ponownie odstawić na kilka godzin.


19 komentarzy:

  1. I tak kusisz, kusisz. Pysznie wygląda, że chciałoby się zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie wiem czy jest ktoś komu by to ciacho nie smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna, słodka rozpusta... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marcowe motto wpisuję w każdy miesiąc roku! A Twoja krówka? No boska! Ba! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak rozkaz to rozkaz, zatem poproszę o kawałek tego boskiego ciasta! :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojojoj ale mnie kusisz :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam krówkę, słodka i mega smaczna.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Krówka - to moje ulubione ciasto, zawsze się udaje...sama słodycz ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. motto genialne a ciasto przepyszne:)
    Ps. Gotowanie za głosowanie już trwa:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jedno z moich ulubionych ciast :) Aż nabrałam na nie ochoty i pewnie niedługo zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne motto, przynajmniej raz dziennie jeść takie ciacho *.*

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie jadłam jeszcze tego ciasta, już żałuje, bo wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowne wyszło Ci to ciacho! Moja rodzinka również bardzo je lubi, więc koniecznie muszę im przygotować :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię ale dawno nie piekłam. Pyszna jest to fakt :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. ależ to pysznie wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
  16. na taką przyjemność skusiłabym się kilka razy dziennie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen