Skwar.
Czerwone perełki.
Niebieska delikatność.
W cieniu mruczący kot.
Na nosie pierwsze piegi.
Ciasto powstało zupełnie przypadkowo i bez konkretnego przepisu. Miałam ochotę na ciasto z budyniem i truskawki, ale nie takie kruche, klasyczne, tylko bardziej lekkie. No i dodałam sobie bezę na wierzch i oto co mi się upiekło:)
Tortownica o średnicy 26 cm
Składniki:
Ciasto:
- 125 g masła
- 125 g cukru
- 4 żółtka
- 150 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek mleka
- opakowanie budyniu waniliowego
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 kg truskawek
- 4 białka
- 10 dag cukru
Masło ucieramy z cukrem na miękki puch. Dodajemy po jednym żółtku. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Całość ucieramy na gęste, ale gładkie ciasto. Przekładamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Z mleka, 2 łyżek cukru i proszku budyniowego gotujemy budyń.
Gdy gotowe ciasto lekko przestygnie wylewamy na nie jeszcze ciepły budyń. Na nim układamy truskawki.
Białka ubijamy na sztywno. Partiami wsypujemy cukier i ubijamy aż do uzyskania gładkiej i lśniącej masy. Bezę wykładamy na truskawki. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i zapiekamy tak długo, aż beza stanie się złocista (około 20 minut).
Ciasto studzimy w formie i gdy nabierze temperatury pokojowej wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakuje schłodzone.
sezon na truskawki trwa w najlepsze :) u mnie też :) chociaż nie ma szans na pieczenie w ten upał :)
OdpowiedzUsuńTruskawek nigdy dość:) U mnie właśnie siedzi w piekarniku placek z truskawkami...
OdpowiedzUsuńświetne ciasto na lato:)
OdpowiedzUsuńWygląda pycha!
OdpowiedzUsuńIle się tu dzieje:) Torcik bardzo ciekawy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
sympatycznie wygląda ten Twój torcik :) ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuń